Ludvig Åberg leder efter halva årets RSM Classic på St Simons Island Foto: Getty Images

Åberg i ensam ledning i Georgia

Kan säkra spel i stortävlingarna nästa år.

Text: Martin Strömberg • 2023-11-18 Uppdaterad 2023-11-18

Ludvig Åberg har lyckats med det mesta under sin första säsong som proffs. Han har vunnit Ryder Cup, vunnit på DP World Tour, men segern på PGA Tour har inte kommit, än. Efter två ronder av RSM Classic leder Åberg på elva under par efter ännu en bogeyfri rond, Åberg har nu spelat 56 raka hål utan att tappa slag mot par. Det var återigen det långa spelet som kanske imponerade mest under andra dagen. Åberg är trea när det gäller statistiken intjänade slag från tee och tvåa när det gäller längd från tee.

– Det känns som att jag slår bollen bra, vilket är viktigt i den här luriga vinden. Jag satte också några viktiga momentumputtar för par, bland annat på första hålet. Det finns inga garantier i det här spelet men om jag fortsätter att spela så här så borde jag ha chansen, sa Åberg efter sin fredagsrond på 64 slag (-6) på Seaside Course.

Inför helgens spel är Åberg ett slag före Denny McCarthy, Sam Ryder och Eric Cole, alla tio under par. Cole är också Åbergs största konkurrent när det gäller priset till årets rookie, Rookie of the Year Award. Den titeln har sedan länge känts vikt åt 36-årige Cole, som var den enda nykomlingen att lyckas sluta topp-50 under den ordinarie säsongen. Men på senare tid har Åberg lyfts fram som en utmanare och en seger den här veckan skulle verkligen kunna vara tungan på vågen till Åbergs fördel. Svensken har spelat betydligt färre tävlingar än Cole.

Åberg drev bland annat green på det femte hålet och tvåputtade för en av sina sex birdies under fredagen.

En seger den här veckan skulle också ta Åberg in bland de 60 främsta på FedEx Cups höstranking, vilket innebär att han får plats i de två signaturtävlingarna på Pebble Beach och Riviera, plus en inbjudan till Masters, nästa års första major. Åberg är just nu 53:a på OWGR (Official World Golf Ranking) och en bra placering den här veckan skulle förmodligen ta honom in topp-50 vilket skulle ge honom plats i alla majors 2024 ändå.

– Jag vet vad jag är bra på och hur jag behöver jobba. Men jag nyper mig fortfarande i armen varje morgon och är glad över att jag får ha detta som jobb. Det är riktgt coolt och jag ser fram mot många roliga år.

Alexander Norén slutade tvåa förra veckan och spelar bra även den här veckans på St Simons Island. Norén är sju under par och på delad 22:a plats, fyra slag bakom Åberg.

Tyvärr blev det ännu en missad kvalgräns med ett slags marginal för Henrik Norlander. Det innebär att han med största sannolikhet kommer att sluta utanför de 125 främsta på rankingen och han kommer därmed att få begränsade spelrättigheter nästa säsong. Det brukar innebära 15-18 starter.


Text: Martin Strömberg • 2023-11-18
TournyttAlexander NorénDenny McCarthyEric ColeHenrik NorlanderLudvig ÅbergPGA TourRSM ClassicSam RyderTournytt
Rulla till toppen