Det blev en poäng in på kontot för Ludvig Åberg i första matchen i Ryder Cup Foto: Getty Images

Seger för Åberg i Ryder Cup-debuten

Historisk kross av Europa i förmiddagens foursomesession.

Text: Martin Strömberg • 2023-09-29 Uppdaterad 2023-10-03

Europa inledde årets Ryder Cup genom att gå på knock direkt i fredagsmorgonens foursomematcher. Första europeiska paret ut, Tyrrell Hatton och Jon Rahm gav aldrig världsettan Scottie Scheffler och Sam Burns minsta chans. Européerna var sex under par när de stängde matchen på det 15:e hålet, segersiffrorna skrevs till slut 4/3.

Enda svensken, debutanten Ludvig Åberg, inledde lite skakigt tillsammans med norrmannen Viktor Hovland. Åberg missade ett par järnslag tidigt men kom igen med säkert spel från tee, flera bra puttar, stabilt närspel och gjorde totalt sett en klart godkänd insats. Hovland och Åberg vann också de på det 16:e hålet över amerikanerna Max Homa och Brian Harman med 4/3 efter att Hovland räddat par från greenbunkern.

– Vi tog en poäng och det är allt det handlar om. Jag var nervös helt klart, men det var väldigt roligt, sa Åberg efter segern.

Shane Lowry i par med Sepp Straka tog tredje europeiska poängen på förmiddagen när de efter visst besvär på slutet besegrade Collin Morikawa och Rickie Fowler med 3/1 på det 17:e hålet. Lowry slog en hel del vilda utslag men Straka höll paret vid liv med säkert spel över hela registret. Det på pappret kanske starkaste europeiska paret med Rory McIlroy och Tommy Fleetwood ledde hela matchen mot amerikanerna Patrick Cantlay och Xander Schauffele men det blev tajt mot slutet. Ett drömslag av McIlroy på det 17:e hålet gav till slut seger med 2/1 och en historisk första session av Ryder Cup var slut. Europa har aldrig tidigare tagit full pott i de första fyra matcherna.

Under eftermiddagen blir det dock vila, pepp eller träning för Åberg. Trots segern och fint spel valde den europeiska kaptenen Luke Donald att låta alla tolv spelare känna på spel under första dagen.

Här hittar ni starttider och bollar för eftermiddagens spel.


Text: Martin Strömberg • 2023-09-29
TournyttLudvig ÅbergMarco Simone GCRyder Cup 2023TournyttViktor Hovland
Rulla till toppen