Justin Rose fick sista ordet i sin och Robert MacIntyres match under fredagseftermiddagen och verkade ganska nöjd med det Foto: Getty Imagesn

Avslutningshålet räddade Europa – leder klart

Vände hotande förluster till seger i fyrbollarna.

Text: Martin Strömberg • 2023-09-29 Uppdaterad 2023-10-03

Det såg länge ut som att eftermiddagens fyrbollar skulle gå klart i USA:s tecken. Amerikanerna var upp i tre matcher sent men avslutningshålet på Marco Simone G&CC blev ett lyckohål för Europa under eftermiddagen i Rom. Man vände två underlägen till delade matcher på 18:e. Ett hotande nederlag under eftermiddagen 1-3 vändes till seger även i fyrbollarna med 2,5 mot 1,5. Totalt sett leder Europa nu med 6,5 mot 1,5 efter första dagens spel.

I eftermiddagens första match hade Justin Thomas och Jordan Spieth länge greppet. Efter 13 hål var amerikanerna två upp efter två snabba birdies av Spieth. Men under sluthålen tappade Spieth spelet och Justin Thomas fick till slut kämpa i en putt från en och en halv meter på sista hålet för att dela matchen. Viktor Hovland hade just tidigare droppat i en sjumetersputt för att sätta press på Thomas.

I match nummer två lyckades Jon Rahm slå i en eagleputt från sex meter som träffade stenhårt i bakkanten av koppen och ramlade i. Rahm och Nicolai Høigaard kämpade länge i motvind med fick med sig en delning, främst tack vare Rahms avslutande hål.

Tredje matchen blev den som avgjordes sist. Justin Rose och Robert MacIntyre var ner hela vägen och två hål bakom med två hål att gå. Men en magisk parräddning på 17:e av Rose gav seger på hålet och en birdie från tre meter på sista hålet – också den av Rose – räddade ännu en halv poäng åt Europa.

Sista matchen var den enda ojämna fyrbollen. Matthew Fitzpatrick hamnade i zonen tidigt och tillsammans med Rory McIlroy var engelsmannen tidigt sex upp. Segersiffrorna skrevs till slut 5/3.

Totalt efter första dagens spel har Europa skaffat sig en ledning med 6,5 mot 1,5 och det är framförallt på greenerna som skillnaden varit stor. De europeiska spelarna har satt betydligt mer putt än sina amerikanska motspelare.

Under lördagen väntar ytterligare två sessioner med foursome och fyrboll.


Text: Martin Strömberg • 2023-09-29
TournyttJon RahmJustin RoseMarco Simone G&CCRyder Cup 2023TournyttViktor Hovland
Rulla till toppen