Dramat på Costa del Sol fortsätter. Marginalerna är små. Det vet Caroline Hedwall (bilden) och Anna Nordqvist. Foto: Getty Images

Solheim Cup

Bäddat för största möjliga dramatik

8–8 inför söndagens singlar – ”Detta är vad Solheim Cup handlar om”.

Text: Tomas Hagfeldt • 2023-09-23 Uppdaterad 2023-09-23

Finca Cortesin Det har spelats om 16 poäng. Det återstår 12. Europa behöver sex poäng, USA sex och en halv för att återvinna den irländska segertrofén. Det är upplagt för en dramatisk avslutning av Solheim Cup inför söndagens singlar.

– Efter mardrömstarten i fredags förmiddag har vi chans att vinna, säger Carolina Hedwall som på lördagskvällen gjorde sin första match, men snöpligt förlorade, tillsammans med Anna Nordqvist i det helsvenska paret.

Det är tredje gången i Solheim Cups historia som matchen är jämnast tänkbara inför avgörandet. Båda gångerna ställningen varit 8-8 har Europa vunnit efter oförglömliga ögonblick.
Europas kapten Suzann Pettersen var själv med om att sänka den vinnande putten på Gleneagles 2019.
– Vi har gjort vår comeback. Nu har vi åtta poäng. Det är detta Solheim Cup handlar om. Den teamkänsla och laganda vi har visat, vårt sätt att ta oss tillbaka, det fantastiska spelet från båda lagen under två dagar, de små marginalerna mellan lycka och besvikelse, sa Europas kapten Suzann Pettersen.

– Detta är som att bestiga ett berg – nu har vi kommit en bit upp mot toppen, tillade Suzann efter 3–1 i lördagskvällens fyrbollar.

Hon gav sitt extra beröm till Linn Grant som i par med Carlota Ciganda vann sin tredje poäng av fyra möjliga i detta Solheim Cup:
– Linn är född för detta, sa Pettersen.

Även Madelene Sagström gav en poäng till sitt Europa. Hon är därmed obesegrad efter två spelade matcher. Tillsammans med superdanskan Emily Pedersen – minns ännu hennes hole in one på det tolfte hålet – såg hon till att vinna på det 17:e hålet.

För Anna Nordqvist och Caroline Hedwall blev kvällen tyngre. Återigen, för tredje gången av tre möjliga, fick Nordqvist lämna den 18:e och sista greenen med en missad birdieputt och en förlust med minsta möjliga marginal.

Det var ”Carro” som fick säga de tröstande orden om sin spelkamrat och goda vän:
– Anna är en fantastisk golfare, det vet hon om. Jag vet att hon kommer att kunna ladda om inför morgondagen. Hon har haft marginalerna emot sig den här gången. Det är golf, liksom.

”Carro” var själv besviken. Svenskorna hade varit i ledningen, två upp, efter tio spelade hål. De amerikanska motståndarna Angel Yin och Cheyenne Knight vann sedan tre hål i följd. Trots flera utmärkta försök lyckades aldrig det svenska paret komma ifatt.

– Jag satte ett par långa puttar och hade en riktigt bra känsla under de första hålen. Tyvärr hade jag under hela rundan problem med de korta puttarna. De är svårlästa här på Finca Cortesin, jag hittade inte de linjer och den känsla jag behövde och kunde lita på, sa Caroline Hedwall.

Hedwall fick inte göra sitt första framträdande förrän i matchens fjärde session.

Är den uteblivna möjligheten en förklaring till den svåra känslan på greenerna?
– Det kändes bra på inspelsvarven – men självklart är det annorlunda när det verkligen gäller i matchen där ute. Jag kommer att nöta lite extra puttning i kväll. Jag hoppas att ha lärt mig något inför morgondagen, sa Caroline Hedwall.

Hon avslutade med en upprepning:
– Jämnare kan det inte bli. Efter mardrömstarten i fredags förmiddag har vi chans att vinna.


Text: Tomas Hagfeldt • 2023-09-23
TournyttFinca CortesinSolheim CupTournytt
Rulla till toppen