Utslaget på ettan gick bra. Inspelet träffade olyckligt en äldre man i publiken. Foto: Christer Höglund

AIG Women's Open

Vu vann årets sista major – Grant om mardrömsstarten

Linn Grant träffade åskådare i huvudet. Hade svårt att fokusera efter det.

Text: Roger Andersson • 2023-08-13 Uppdaterad 2023-08-13

Linn Grant fick en mardrömsstart på söndagens avslutande rond av AIG Women’s Open. Hennes inspel på första hålet träffade en äldre herre i publiken i huvudet så han tvingades söka vård. Efter det kom Grant inte riktigt in i något flyt och var aldrig nära segern.
– Det kändes förstås riktigt otäckt. Jag hörde ju smällen, lät som bollen tog i trä. Jag hade svårt att komma över det där, ville ju veta hur han mådde och så. Efteråt har jag förstått att han är ok. Men det är första gången jag träffat någon åskådare så jag blev skärrad och hade svårt att fokusera.

Bogey på tvåan följdes upp med tre raka bogeys på hål fem, sex och sju. Fyra bogeys sju första hålen och i praktiken borta från allt vad segerstrid heter var väl inte vad Linn hade tänkt sig när hon på lördagen sade att hon skulle försöka gå ut och njuta av att vara med och jaga segern.
– Det är klart att det är en besvikelse, men samtidigt lär jag mig väl något av detta också, säger Linn Grant som trots besvikelsen agerade proffsigt efteråt i samtal med media som ville veta vad som hände.

Linn Grant var till slut hela tolv slag efter segrande Lilia Vu efter 76 slag söndagen. En tröst kanske kan vara att hon i alla fall har råd att flyga business class hem då prischecken blev drygt två miljoner kronor för en delad 11:e plats. Nu blir det ledigt i Sverige med hästridning, några möten och kanske en tur över till Danmark innan spel i USA och så Solheim Cup.

Hemmapubliken runt Walton Heath hoppades förstås på Charley Hull som ju gick ut i delad ledning på söndagen, men Hull kunde inte hålla jämna steg med amerikanskan Livia Vu som nu tog sin andra major för året, Chevron Championship i Houston var den första. 25-åriga amerikanskan kopplade tidigt grepp om tävlingen och kunde inkassera en liten nätt veckopeng om motsvarande 14,5 miljoner kronor. Hennes segermarginal blev fyra slag till Charley Hull.

Några noteringar från helgen:

  • Nio svenskor var kvalificerade för spel i AIG Women´s Open på Walton Heath. Fyra av dessa missade kvalgränsen. Surt var det för Linnea Ström som missade med ett ynka slag, Madeleine Sagström med två slag, Ingrid Lindblad med fyra slag och Lisa Pettersson med fem slag. Lisa var i alla fall gladast av dessa. Pojkvännen Philip Axelsson friade nämligen på lördagen till Lisa vid slottet på Horsley Estate. Grattis!
  • Det är numera givet att det sker dopingkontroller på stora golftävlingar. Den här veckan testades bland andra två svenskor, Anna Nordqvist och Maja Stark.
  • Har ni koll på vad de svenska spelarnas caddies heter? Anna Nordqvist har Shaun Clews på bagen denna söndag, Caroline Hedwalls caddie heter Ed Snodgrass, Shannon O´Dwayer  bär åt Johanna Gustavsson, Linn Grants caddie heter Michael Curry.
  • Det har varit en del snack om publikrekord för damgolf den här veckan. Låter högst troligt, men publiksiffran levereras inte förrän i morgon måndag – då 140 journalister från olika hörn av världen åkt hem.

AIG Women’s Open

1. Lilia Vu, USA, -14

D11. Linn Grant, -2
D16. Anna Nordqvist, -1
D50. Johanna Gustavsson, +5
D50. Maja Stark, +5
D66. Caroline Hedwall, +8


Text: Roger Andersson • 2023-08-13
TournyttAIG Women's OpenLilia VuLinn GrantTournyttWalton Heath
Rulla till toppen