Johanna Gustavsson med sin tränare, maken Alex. Foto: Christer Höglund

AIG Women's Open

Gustavsson trivs med att gå under radarn

Johanna Gustavsson är en av fem svenskor som klarade kvalgränsen i AIG Women's Open.

Text: Roger Andersson • 2023-08-11 Uppdaterad 2023-08-11

Johanna Gustavsson från Örebro kan mycket väl vara en av svensk golfs mest anonyma stjärnor. En tjej som läser fantasyböcker,  nobbar tourerna i USA och värnar om ett liv utanför golfen.

Men hon är bra, så bra att hon blev 28:a i Evian Championship och på fredagen klarade kvalgränsen i AIG Women’s Open.

Johanna är med 145 slag, ett över par, alltså klar för att jobba i helgen liksom fyra andra svenskor. Kanske inte en skräll då hon ju faktiskt var trea på rankingen i Ladies European Tour (LET) ifjol. Slagen endast av två andra svenskor Maja Stark och Linn Grant.

Men 30-åringen som startade sin golfkarriär som elvaåring i Mosjö och nu representerar LannaLodge (hon bor en wedge ifrån klubben) är en av våra mest anonyma golfstjärnor – och hon trivs med det!

– Jag har hört det där i några år nu om att jag är okänd. Har väl alltid gått lite under radarn och trivs med det. Är ju inte så aktiv på sociala medier heller. Inget har gått spikrakt uppåt i min karriär, mer gradvis förbättring, även om jag hade ett väldigt bra år i fjol. Senaste åren har jag tagit mig till en hög nivå, men det är ju många svenska stjärnor på tjejsidan, så känns inte så konstigt att inte vara i centrum. Passar mig nog rätt bra, säger Johanna Gustafsson med ett leende.

Du har ju inte gått vägen via Golfförbundets alla steg eller i  landslag.
– Jag vann aldrig något stort på juniortiden och har heller aldrig tillhört landslag på någon nivå. Gick inte golfgymnasium heller. Efter (vanligt) gymnasium började jag träna mycket, bytte tränare och satsade lite hårdare samtidigt som jag hade vanligt jobb på vintern. Testade att kvala till LET Access, spelade där, kom topp-fem på rankingen och fick ut och resa på LET.

Då tvingades du väl verkligen ge golfen en chans?
– Fick tänka om, det var åtta år sedan men har behållit kortet och blivit bättre på rankingen. De senaste åren har LET utvecklats åt rätt håll, det går att försörja sig här och det är en trevlig tour, säger Johanna, men tillägger snabbt:
– Tack vare rankingen ifjol så fick jag chansen att åka över till LPGA-kvalet men jag valde att inte åka. Jag kände inte för det alls. Trivdes inte de gånger jag varit där. Med ålder inser man vad som är viktigt, att ha kul. Vill ha min bas i Sverige. Det går att tjäna pengar i Europa också.

Vilka styrkor har du som golfare?
– Jämnheten skulle jag säga. Har ju fortfarande inte vunnit något stort, men har bra resultat. Senaste åren också mentalt starkare, stressar inte upp mig. Den här banan passar nog mig, krävs bra långa järnslag, landa inspel mitt på green och ha en strategi.

Så hur ser din strategi ut för lördagen?
– Ska bli så kul, känner jag. Ska försöka vara lite mer aggressiv på puttarna eftersom de idag inte riktigt nådde fram.

Du har din man Alex som tränare. Hur fungerar det?
– Bra. Oftast i alla fall (skratt). Jag försöker vara snäll, men det är jag som bestämmer. Vi har tränat ihop i åtta år. Träffades i Spanien på en PGA of Europe-tävling i bästboll, han och en kompis blev lottade med mig och min kompis. Så började det.

Vad gör du när du inte spelar golf?
– Vill träffa familj och vänner så mycket det går. Älskar att läsa riktiga tryckta böcker – just nu en fantasy-tegelsten som heter The night of the fallen day. Gillar fantasy.

Nu har du chans att förverkliga en typ av fantasi, en riktigt bra placering i en major?
– (tvekan) ja, det är förstås kul, men jag har ingen ambition att bli bäst i världen och bara vara golftokig. Jag vill livnära mig på golfen. Har det bra som jag har det. Men det är klart, vinna vill väl alla. Men att offra mycket tid som går ut över familj och gudbarn med mera, det är inte min grej.

AIG Women’s Open efter två ronder:

1. Ally Ewing, USA, -10

D18. Linn Grant, -2
D47. Anna Nordqvist, +1
D47. Johanna Gustavsson, +1
D61. Maja Stark, +2
D61. Caroline Hedwall, +2

MC. Linnea Ström, +3
MC. Madelene Sagström, +4
MC. Ingrid Lindblad (a), +6
MC. Lisa Pettersson, +7

AKTUELL LEDARTAVLA


Text: Roger Andersson • 2023-08-11
TournyttAIG Women's OpenJohanna GustavssonTournytt
Scroll to Top