Anna Nordqvist var bäst av alla spelare under helgen i KPMG Women's Championship och spelade upp sig till en slutlig delad tredjeplats // Foto: Getty Images

Nordqvist trea efter rysare på Baltusrol

Svenskan var bäst av alla under helgen i majorn.

Text: Martin Strömberg • 2023-06-26 Uppdaterad 2023-06-26

Anna Nordqvist hade sju slag upp till ledande irländskan Leona Maguire inför sista ronden av dammajorn KPMG Women’s PGA Championship. Men slutronden på Baltusrol GC utvecklades till ett riktigt getingbo, där många spelare hade möjligheten att vinna, Anna Nordqvist var en av dem. Svenskan var bäst av alla under de två slutronderna och när hon tvåputtade från 30 meter strax kort om sista greenen för birdie och sex under par, var hon bara ett slag från ledningen. Nordqvist satt sedan i klubbhuset tillsammans med spanjorskan Carlota Ciganda, också hon på sex under par, och såg hur spelarna i täten kämpade för att hålla sina scorer.

– Jag kände redan igår att jag började slå bollen bra och det är skönt att det äntligen börjar trilla i lite puttar. Detta var min femte vecka i rad och det känns som att jag har träffat hålkanterna i fyra veckor nu. Jag tänkte egentligen inte på att vinna idag utan mer på att göra det så bra som möjligt. Jag förstod att det skulle bli svårt att nå hela vägen fram men jag är jättenöjd med min score idag, sa Nordqvist efter sin 65-rond.

Nordqvists 66-65 under helgens två ronder var klart bäst i fältet och tog henne från delad 64:e plats upp till en delad tredjeplats.

Kinas Xiyu Lin slog i vattnet på sista hålet, lyckades inte göra par, och anslöt också hon på sex under par. Kvar på banan fanns 20-åriga Ruoning Yin och 22-åriga Yuka Saso och det blev den sistnämnda som till slut sänkte Nordqvists drömmar om ett eventuellt särspel. Filippinskan slog ett underbart bunkerslag från 25 meter på sista greenen upp till tre decimeter för birdie och sju under par.

Samma resultat hade Ruoning Yin med ett hål kvar att spela och efter att kinesiskan slagit sin drive ut i ruffen talade mycket för särspel mellan henne och Yuka Saso. Men ett smart andraslag, en fin wedge och en säker putt från drygt två meter säkrade segern för Yin. Den 20-åriga kinesiskan hade en seger på LPGA Tour sedan tidigare men hade bara en 41:a plats som bäst i majorsammanhang från Chevron Championship tidigare i år. Hon blev också den blott andra kinesiska spelaren att vinna en major efter Shanshan Feng, som vann just den här tävlingen 2012.

– Det känns jättestort för mig och jag har svårt att greppa det. Jag kollade på ledartavlorna hela vägen och visste att jag ledde med ett slag inför sista hålet. När jag såg att Saso gjorde birdie visste jag att jag behövde göra birdie också och jag slog en riktigt bra putt.

Yins segerscore blev åtta under par, ett slag bättre än Saso på andraplatsen. Anna Nordqvist delade tredjeplatsen med fyra andra spelare. Också Linn Grant avslutade bra med en eagle på sista hålet för 69 slag och en delad 20:e plats på ett under par totalt. Madelene Sagström hade 71 slag och delade 39:e plats på tre över par medan Linnea Ström slutade delad 57:a på sex över par totalt.


Text: Martin Strömberg • 2023-06-26
TournyttAnna NordqvistKPMG Women’s PGA ChampionshipLinn GrantLinnea StrömLPGA TourMadelene SagströmRuoning YinTournyttXiyu LinYuka Saso
Rulla till toppen