Viktor Hovland tar emot segerbucklan i Memorial Tournament av Jack Nicklaus // Foto: Getty Images

Hovland äntligen segrare igen – vann Memorial

Norrmannen: "Brydde mig överhuvudtaget inte om var pinnarna stod"

Text: Martin Strömberg • 2023-06-05 Uppdaterad 2023-06-05

Norrmannen Viktor Hovland har varit och nosat på segern i såväl The Players (d3), Masters (d7) och PGA Championship (d2) under 2023, utan att nå hela vägen. Men när han väl vann så var det inte vilken tävling som helst, utan Memorial Tournament, Jack Nicklaus egen tävling.

Under sista ronden på Muirfield Village såg det länge ut som att Hovland återigen skulle göra en stark tävling utan att lyckas vinna. Men dagens enda birdie på det 17:e hålet på Muirfield Village och ett räddat par på det 18:e hålet räckte till slut till särspel mot storspelande Denny McCarthy, som inte klarade av att göra par för seger på det 72:a hålet utan istället noterade dagens enda bogey. Både Hovland och McCarthy slutade på sju under par och särspel följde.

I särspelet avgjorde sedan Hovland direkt genom att ännu en gång rädda par på det stentuffa 18:e hålet framför värden Jack Nicklaus.

– Jag var klart mer nervös under den vanliga ronden än i särspelet, sa en lycklig Hovland efter segern.

Den 25-åriga Hovland har sedan tidigare tre segrar på PGA Tour men alla tre har kommit i mindre tävlingar, två gånger i Mexiko och en gång i Puerto Rico. Nu fick han äntligen ta en seger i en av de riktigt stora tävlingarna, Memorial rankas absolut som en av de mer betydelsefulla tävlingarna bakom majors och Players.

– Tre segrar känns väl ganska bra efter att ha varit proffs i bara fyra år men det är klart att det känns fantastiskt att äntligen få vinna på det amerikanska fastlandet, och att göra det på en bana som spelas hård och tuffare än de flesta majorbanor vi spelat senaste åren, sa Hovland.

Hovland avslutade med en rond på 70 slag och slutade sju under par totalt i en av de svårare upplagorna av Memorial. Banan var stenhård och ruffarna svåra men närspelet, som länge varit en svaghet i norrmannens spel, räddade honom vid ett antal tillfällen, särskilt på slutet.

– Jag har inte haft det närspelet tidigare som jag har idag. Jag brukar vanligtvis göra bättre ifrån mig på mjuka banor där jag kan slå bollen direkt till målet, men den här veckan spelade jag inom mig själv och tog medicinen om jag missade något slag. Jag spelade ofta mot de stora ytorna och brydde mig överhuvudtaget inte om var pinnarna stod idag, förklarade Hovland.

Också tävlingens värd, Jack Nicklaus, var imponerad över Hovlands strategiska spel.

– Jag har följt Viktor mycket den senaste tiden och han har alltid rätt fokus och är en otroligt smart spelare. Han kommer att ta många segrar framöver och vi kunde inte ha fått en värdigare segrare.

Världsettan Scottie Scheffler avslutade med sista dagens bästa score, 67 slag, och slutade trea. Alexander Norén var enda svensk att klara kvalgränsen och han slutade på en delad 52:a plats, 13 slag bakom Hovland, efter att ha avslutat med 77 slag (+5) under söndagen.


Text: Martin Strömberg • 2023-06-05
TournyttDenny McCarthyJack NicklausMemorial TournamentPGA TourScottie SchefflerTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen