Henrik Stenson hoppar av DP World Tour. Foto: Getty Images

DP World Tour

Efter böterna – Henrik Stenson lämnar DP World Tour

”Sorgligt att det blivit så här.”

Text: Olof Åsgård • 2023-05-12 Uppdaterad 2023-05-12

I april fick DP World Tour rätt i en skiljedomstol mot de spelare som valt att gå till LIV Golf utan dispens. Det var rätt att ge spelarna böter, det var rätt att inte ge dem dispens och det var skäliga sanktioner.

Nu bötfälls 26 spelare med medlemskap på DP World Tour för att ha spelat tävlingar på LIV Golf-touren mellan 22 juni 2022 och 2 april i år. Bland dessa finns Henrik Stenson som spelat nio LIV-tävlingar under den perioden. Henrik Stenson väljer nu att lämna DP World Tour.
– Det är sorgligt att det har blivit så här. Men det är vad det är och det är absolut inte oväntat. De har inte gett mig något annat val så jag har beslutat mig för att lämna, säger Stenson till Golf Digest.

Tidigare har DP World Tour meddelat att de som spelade första LIV-tävlingen i London (9–11 juni 2022) fått böter på 100 000 pund. Alla utom Sergio Garcia ska enligt uppgift ha betalat sina böter. Sergio Garcia, Ian Poulter, Lee Westwood och Richard Bland valde då att lämna DP World Tour. 

DP World Tour skriver att man utfärdat böter mellan motsvarande 160 000 till 1,3 miljoner kronor för varje gång spelarna valt att spela på LIV-touren. Spelarna kommer även, när det bedöms rimligt, att stängas av i maximalt åtta DP World Tour-tävlingar från den 1 juni i år. Detta gäller dock inte majortävlingar och skulle bara bli aktuellt om spelarna betalar sin böter och väljer att förbli medlemmar. Böter för LIV-tävlingar efter den 2 april kommer också utfärdas, meddelar DP World Tour. 

Henrik Stenson har vunnit elva gånger på DP World Tour, inklusive The Open Championship 2016. Han var tänkt att leda det europeiska laget i Ryder Cup senare i år men fråntogs kaptensuppdraget efter The Open förra året när det stod klart att han skulle gå till LIV Golf. Precis som då väljer Stenson nu att inte utförligt lufta sina åsikter om besluten som tagits och turbulensen i tourvärlden.
– Att jag luftar mina åsikter känns inte som rätt sak för mig att göra just nu. Det kommer bara göra hela den här situationen värre och ännu mer infekterad än den redan är. Precis som när jag lämnade uppdraget som Ryder Cup-kapten har jag mina egna åsikter kring det som pågår. Men av respekt för flera personer och det de gör – och till och med några jag egentligen inte riktigt respekterar – ser jag inte poängen med att gräva djupare i det här.


Text: Olof Åsgård • 2023-05-12
TournyttDP World TourHenrik StensonLIV GOlf
Rulla till toppen