Veteraner lämnar DP World Tour för gott. Arkivbild: Getty Images

DP World Tour

Ryder Cup-legendarer lämnar DP World Tour

Westwood: ”Jag såg inget annat alternativ.”

Text: Olof Åsgård • 2023-05-04 Uppdaterad 2023-05-04

Ryder Cup-legendarerna Sergio Garcia, Ian Poulter och Lee Westwood tillsammans med Richard Bland har alla fyra valt att lämna DP World Tour. 

Fler spelare förväntas lämna och DP World Tour meddelar att ytterligare information kommer under torsdagen.

Tidigare i år vann DP World Tour en viktig rättslig seger mot de spelare som valde att spela i den första LIV Golf-tävlingen i juni förra året trots att de inte fått dispens av DP World Tour att göra så. Domen gav DP World Tour rätt på samtliga punkter – det var rätt att ge spelarna böter , rätt att inte ge dem dispens, rätt att ge dem så pass höga böter (cirka 1 miljon kronor). 

Det här har lett till att LIV-spelare med DPWT-medlemskap ställts inför ett val – betala böterna eller lämna. Nu har Garcia, Poulter, Westwood och Bland valt att lämna. Något som bekräftades av DP World Tour under onsdagen.

”DP World Tour vill passa på att tacka dessa fyra spelare för deras bidrag till touren, speciellt Sergio, Ian och Lee för de avgörande rollerna de spelat i Europas framgångar i Ryder Cup över många år… men, deras avhopp och sanktioner som lagts på dem är konsekvensen av deras eget handlande.”, skriver DP World Tour i ett uttalande.

Lee Westwood förklarar sitt beslut att lämna för The Telegraph:
– Jag såg inget annat alternativ med alla bestraffningar hängande över mig. Jag håller inte med om den riktning som Keith (Pelley, DP World Tours vd) och hans styrelse har tagit och jag vill gå vidare, säger Westwood. 

Lee Westwood representerade Europa 11 gånger i Ryder Cup. Sergio Garcia har tagit flest Ryder Cup-poäng genom tiderna. Ian Poulter har aldrig förlorat i Ryder Cups singelspel och spelat en avgörande roll vid flera tillfällen då Europa vunnit över USA.


Text: Olof Åsgård • 2023-05-04
TournyttDP World TourIan PoulterLee WestwoodRichard BlandSergio GarciaTournytt
Rulla till toppen