Phil Mickelson kritiserar världsrankingen. Foto: Getty Images

Mickelson: ”Världsrankingen inte längre trovärdig för att fylla majortävlingar”

Sexfaldige majorvinnaren ser inte hur majortävlingarna ska kunna använda nuvarande ranking i framtiden.

Text: Olof Åsgård • 2023-04-26 Uppdaterad 2023-04-26

Phil Mickelson värvades till LIV Golf förra året. Den nya touren har ansökt om att deras tävlingar ska få världsrankingstatus men ansökan godkändes inte.

Det gör att LIV-spelare mer eller mindre sjunker som stenar på den officiella världsrankingen, OWGR, främst eftersom ingen av dem får spela på PGA Tour. 

Alla fyra majortävlingar för herrar har lämnat dörren öppen för alla spelare som uppfyller kraven för kvalificering, oavsett vilken tour de spelar på. Den största och viktigaste kategorin för att fylla startfälten är dock världsrankingen.

Phil Mickelson, som vunnit sex majors i karriären, och som slutade delad tvåa tillsammans med Brooks Koepka (också han LIV-spelare) senast i The Masters, ser inte hur majortävlingarna ska kunna använda rankingen i framtiden. 
– Majortävlingarna tänker inte att de ska stänga oss ute, de vill ha de bästa spelarna. Om inte världsrankingen tänker inkludera så måste majortävlingarna hitta nya sätt. Kanske tar de topp 5, topp 10 eller vinnarna på LIV. Oavsett hur så måste de hitta ett sätt att få med LIV-spelare så att de kan ha de bästa fälten. Nuvarande sätt kommer inte längre vara trovärdigt, säger Phil Mickelson inför veckans LIV-tävling i Singapore.

Mickelson får medhåll av tourkollegan Bryson DeChambeau som säger att OWGR är inkorrekt och att den kommer bli mer eller mindre föråldrad om de inte kommer på någon lösning. DeChambeau var rankad 20:e i världen vid samma tid förra året, nu är han 178:a. Mickelson är 73:a. Han avancerade från plats 425 till 72 efter andraplatsen i The Masters.

18 LIV-spelare deltog i årets första major The Masters. De flesta kommer inte ha världsranking som räcker nästa år och om inte kvalreglerna görs om så kommer förmodligen färre än tio finnas med på Augusta, varav sex av dem är kvalificerade i egenskap av tidigare mästare – Phil Mickelson, Charl Schwartzel, Bubba Watson, Sergio Garcia, Patrick Reed och Dustin Johnson.

Världsrankingen OWGR startades och styrs av PGA Tour, PGA of America, USGA, The Masters, R&A, European Tour Group och International Federation of PGA Tours.
LIV-spelarna Cameron Smith, Abraham Ancer, Brooks Koepka, Patrick Reed och Thomas Pieters är fortfarande topp 50 på världsrankingen men en efter en kommer falla ur.  


Text: Olof Åsgård • 2023-04-26
TournyttLIV GOlfPhil MickelsonTournytt
Rulla till toppen