U.S. Amateur-mästaren Sam Bennett är inte överraskad att han inlett The Masters med två 68-rundor. Foto: Getty Images

The Masters

Amatören på god väg in i rekordböckerna

23-årige Sam Bennett imponerar i Mastersdebuten. Är trea efter 36 hål.

Text: Olof Åsgård • 2023-04-07 Uppdaterad 2023-04-07

Halvvägs in i The Masters ligger amerikanske amatören Sam Bennett, 23 år, trea i The Masters. Han är totalt åtta under par efter två raka 68-rundor och självförtroendet är på topp.
– Jag trivs därute. Självklart var första utslaget i torsdags jobbigt men jag fick en drömstart och kunde hålla i det. Jag kom hit för att försöka få till så bra rundor som möjligt. Jag visste att mitt spel räcker för konkurrera och nu är jag i en position där jag kan gå ut och vinna den här golftävlingen, sa Sam Bennett på en presskonferens efter fredagens rond.

Sam Bennett har spelat de två första dagarna tillsammans med världsettan och fjolårets segrare Scottie Scheffler samt världsfemman Max Homa. Efter två ronder tillsammans är han sju slag bättre än Scheffler och åtta slag bättre än Homa.

Läs mer: Träd blåste ner på Augusta National – spelet avbrutet och återupptas på lördag

Sam Bennett fick sin inbjudan till The Masters efter segern i U.S. Amateur förra året. Sju amatörer kom till start i årets The Masters. I förhandssnacket hamnade Sam Bennett mycket i skuggan av andra, främst av Gordon Sargent (numera världstvåa efter att Ludvig Åberg tog tillbaka förstaplatsen i onsdags). Efter 36 hål ser Bennett är ensam amatör kvar i tävlingen. Under presskonferensen fick han svara på frågan hur det kändes att inte få lika mycket uppmärksamhet som de andra amatörerna.
– Jag slår inte lika långt som Sargent. Jag har inte 190 mph i bollhastighet. Jag har inte en vacker sving som flera andra amatörer. Men det här är golf, inte en golfsving. Jag har gjort rätt saker den här veckan. Jag var förberedd. Jag har mer erfarenhet än de andra (amatörerna). Och ja, jag har nu chansen att göra något riktigt speciellt i helgen.

Mycket golf återstår men Bennett har satt sig i en bra position för att skriva in sig i The Masters rekordböcker. Genom åren har ingen amatör vunnit tävlingen men tre gånger har en amatör kommit på andra plats – Frank Stranahan 1947, Ken Venturi 1956 och Charlie Coe 1961.

I modern tid har amatörerna haft svårt att sluta högt upp på ledartavlan, där den största utmaningen varit att hålla i spelet över 72 hål. Sedan 1962 har ingen av dem blivit topp 10. Bäst det här årtusendet är Casey Wittenberg 2004 och Ryan Moore 2005. De kom båda delad 13:e.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2023-04-07
TournyttAugusta NationalSam BennettThe MastersTournytt
Rulla till toppen