Viktor Hovland bjuder publiken på ett mäktigt inspel runt träden på 17:e under måndagen. Foto: Christer Höglund.

The Masters

Nu väntar nästa kapitel på Augusta för Hovland

Gör sin fjärde start i The Masters, där spelet runt greenerna ska testas på allvar.

Text: Eric Franzén • 2023-04-04 Uppdaterad 2023-04-04

AUGUSTA, GEORGIA “Skip it, skip it, skip it!”
Publikens rop tilltar när Viktor Hovland lämnar det 16:e hålets tee. De avlöses snart av applåder när han och spelpartnern Ryan Fox går mot kanten till dammen och ställer sig i sluttningens milda nedförslut.

Hovland greppar obekymrat en klubba och lägger ner en boll. Han vet vad som förväntas. Norrmannen gör nu sin fjärde start på The Masters, blott 25 år gammal.
En berättelse som inleddes 2019 när han fick närvara vid ceremonin i The Butler Cabin och gratuleras av Tiger Woods till priset som fältets bästa amatör. Det året slutade Hovland 32:a, vilket är hans hittills sämsta placering på Augusta National. En aningen kort men kännbart stabil resultatrad som i skrivande stund toppas av 2021 års delade 21:a plats.

– Man lär sig mer och mer för varje gång man kommer hit. Det är en tuff bana men man klurar ut den ganska snabbt. Det tuffaste är sedan att slå slagen som banan kräver att du slår, säger Viktor Hovland till Svensk Golf efter tisdagens inspelsvarv.

Hans snittscore på Augusta National landar på strax över par. Det finns dock fem rundor under 72 slag som tydligt bevis för att Hovlands spel håller för att kasta sig in i hetluften på Augusta National. Den egna bilden över hur banan testar just hans styrkor och svagheter har klarnat mer och mer.

–  Det som gör banan så bra är att den kan göra dig obekväm inför alla slag. Det går inte att vinna tävlingen här utan att ha alla delar av spelet på plats. Du måste chippa bra, du måste slå bollen högt och lågt. 


Ditt närspel har utvecklats en hel del med tiden. Hur tycker du att greenområdena testar denna del av spelet hos dig?
– De är riktigt svåra. De första gångerna chippade jag egentligen rätt bra med tanke på det närspel jag hade då. Men det hjälper inte att slå upp bollen i luften. Du måste sätta spinn på bollen och det har jag inte haft runt greenerna, fram till nu. Och det kan jag dra stor nytta av. Det är många ställen där du inte kan landa bollen på greenen och då måste du slå den upp i backen innan, vilket jag klarat förut. Men sedan har inte bollen inte haft någon spinn utan bara fortsatt att rulla. Nu har detta slag blivit betydligt stabilare, 

Har detta också förändrat din setup i bagen med wedgarna?
– Jag har en ny wedge nu, som egentligen är en äldre PING-modell. Glide 2.0. Men denna har jag nog haft i sju månader så jag har hittat en wedge som jag verkligen gillar. Men det har inte varit problemet förut, utan kan främst spåras till att tekniken inte fanns där. 

Viktor Hovland slår ut 16:18 på torsdag (svensk tid) ihop med Tiger Woods och Xander Schauffele. En boll som garanterat kommer att stjäla mycket av syret och uppmärksamheten på Augusta National under första speldagen. 

Ytterligare ett kapitel i berättelsen om Viktor Hovland och Augusta National, där slutpunkten högst troligt ligger väldigt långt fram i tiden.


Text: Eric Franzén • 2023-04-04
TournyttThe MastersTiger WoodsTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen