Alex Norén startade Mastersveckan med att spela första nio på Augusta National. Foto: Christer Höglund.

The Masters

”Gäller att ta det som en vanlig vecka”

Noréns fjärde start i The Masters står inför dörren. Nu hoppas han att senaste tidens frustration kan lämnas bakom honom.

Text: Eric Franzén • 2023-04-04 Uppdaterad 2023-04-04

AUGUSTA, GEORGIA Järnslaget sitter stabilt till höger om flaggan på sjätte hålets green, där de övriga förväntade hålplaceringarna sedan puttas igenom lugnt och metodiskt. Alex Norén blir en av de sista spelarna som är ute på Augusta Nationals första halva under eftermiddagen. Han kommer att nöja sig med nio hål och det tidigare passet på rangen.

Det är bara ett drygt dygn sedan Alex Norén lämnade San Antonio och Valero Texas Open med en delad 15:e plats i ryggen. Hans bästa resultat på PGA Tour under året, som i det totala perspektivet endast brädas av januari månads femteplats i Abu Dhabi HSBC Championship.

– Det var lite bättre under förra veckan. Jag har känt lite frustration och irritation över att jag inte riktigt får till det. Det har varit ganska tunga veckor men det är så det är i sport och livet i allmänhet ibland. Men det här har börjat som en bra vecka, berättar Alex Norén för Svensk Golf.

De senaste månaderna har mycket riktigt bjudit på sin beskärda del av missade kvalgränser för Alex Noréns del. Han upplever själv vissa problem med att sortera i träningen av de olika delarna i spelet, och hoppas nu komma ut på andra sidan av det. Att åter kunna känna lite medgång och hitta det flyt i spelet som gjorde att han åter klättrade in bland de 50 bästa på världsrankingen under fjolåret – och därmed säkrade en plats i 2023 års första herrmajor. 

– Allting påverkas när du inte riktigt får till det. Det är inte lika lätt att putta när du inte har lika många chanser för birdie. Nu är det mer bara att få lite självförtroende och lite bättre känsla på banan. Att det ska bli kul att lira och att man ser fram mot veckorna, istället för att kanske inte alls hitta rätt. Då blir det ju ganska svårt här ute när det finns så många bra spelare. 

På torsdag gör Alex Norén sin fjärde start i mästerskapet. De tre tidigare försöken har medfört en klarad kvalgräns och en delad 62:a plats, vilken noterades under 2019 års The Masters. Med ett moget lugn konstaterar han att det kommer att handla mycket om att inte överarbeta situationen till denna gång, utan att främst hitta bästa möjliga sätt att ta sig runt Augusta National – sett till styrkorna och svagheterna i det egna spelet.

– Banan är hyfsat komplicerad, men det gäller att ta det som en vanlig vecka och inte försöka lära sig den utan och innan. Man ska slå ungefär som vanligt, försöka hamna på en punkt och inte tänka så mycket. Det kan annars blir otroligt mycket i stil med “den här killen har spelat 20 gånger och vet exakt hur man ska göra” och man försöker lira som honom och ta alla råd som finns… Utan mer bara se det som en vanlig vecka och forma min egen spelplan.  

Hur känns banan från tee för dig som gärna har en fade i bagen?
– Jag har slagit lite rakare på slutet och inte så mycket fade. Nu har jag en ganska bra driver i bagen som inte är så mycket fade-biased. Den vanliga modellen av Callaway Paradym. Men du behöver inte slå så mycket draw här, utan mer bara hyfsat rakt.

Något han kan se fram mot under veckan är ytterligare en chans att testa sitt närspelsregister mot Augusta Nationals krävande greenområden. 

– Här borstar de allt gräs mot dig, vilket blir svårigheten. Slagen blir lite svårare att få spinn på och man måste ha en ny wedge i bagen. Sedan är det otroligt mycket lutningar här på hela området, vilket är svårt. De flesta nya banor är uppbyggda så de inte har så mycket lut där flaggan står, och istället mer lutningar på andra delar.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Eric Franzén • 2023-04-04
TournyttAlex NorénAugusta NationalThe MastersTournytt
Rulla till toppen