Lignell spelade finalvarvet i ledarbollen på Augusta National. Foto: Christer Höglund

Tournytt

Lignell trea på Augusta National

Hittade ny kraft i spelet efter regnavbrottet.

Text: Eric Franzén • 2023-04-01 Uppdaterad 2023-04-02

AUGUSTA, GEORGIA Runt halv elva lokal tid ekade ljudet av det ilskna signalhornet mellan trädridåerna på Augusta National GC. Andrea Lignell markerade sin boll på det åttonde hålets fairway, och lämnade banan. Medan regnet och vinden senare piskade ned över området kunde finalvarvet börja på allvar för 22-åringen från Göteborg. Lignell medger att spelavbrottet inte kom helt olägligt för hennes del.

De sju första hålen som avverkats dessförinnan var en något skakig historia, som föregicks av en nervös uppvärmning. När banan tömdes på folk och spelare hade Lignell tappat fyra slag mot par och verkade vara på väg bort från tätstriden. Under avbrottet valde hon att dra sig undan från de övriga spelarna som satt och åt lunch, för att samla sig mentalt på egen hand. 

– Jag frågade om det fanns något lugnt rum där jag kunde sitta själv. Jag satt där bara själv i en stol och chillade lite framför telefonen. Jag slog sedan 20 minuter på rangen, chippade lite och var bara taggad över att gå ut igen, berättar hon för Svensk Golf efter ronden.

Exakt hur taggad hon var visade Lignell direkt under återstoden av åttonde hålet, vilket lämnades med dagens första birdie i kortet. Järnspelet växlades sedan upp ytterligare under andra nio där ytterligare en röd siffra inkasserades på elva, efter en klinisk järnnia in mot pinnen. Amen Corner avverkades på totalt två under för Lignells del efter att även tolvan bockats av med en birdie och hål 13 mynnat ut i ett par.

Inför hål 13 hade avståndet till ledande Zhang krympt till två slag. Det ikoniska par 5-hålet bjuder på en av de sista nio hålens mer greppbara birdiechanser. Där slog den amerikanska ledarinnan upp sig nära vid pinnen och kunde säkert sänka putten för birdie. Lindell agerade helt efter sin spelplan på hålet och lade upp sig på ett bekvämt wedgeavstånd, men lyckades inte få inspelet hela vägen fram till en mer given möjlighet för birdie.

– Jag hade tänkt att spela par 5-hålen på tre slag under hela veckan eftersom jag har slagit mina wedgar rätt bra på sista tiden och kan förlita mig ganska mycket på dem – och lägger därför hellre upp mig till ett bra avstånd.

Dessvärre bromsades den svenska offensiven på hål 14 efter att utslaget hamnat i ett torvmärke på höger sida om fairway. Bollen kunde bara knuffas ut i riktning mot greenen eftersom den möjliga linjen också stördes av en gren. Bogeyn på det bunkerlösa par 4-hålet innebar att Lignell gick till totalt sex under par, vilket hon slutade dagen och tävlingen på.

Den starka tredjeplatsen bokförs som den tredje svenska topp3-placeringen under Augusta National Women’s Amateurs fyra upplagor. 

När Lignell själv summerar sin debut i tävlingen landar hon i många positiva känslor. Finalvarvet i ledarbollen, synen av åskådarmassorna på Augusta National och de riktigt mäktiga slag som presterats i tävlingsgolfens allra skarpaste läge ger henne ytterligare energi inför resterande del av säsongen med collegelaget på University of Mississippi.

– Jag märker att mitt spel kan matcha nivån i den här tävlingen – vilket jag bevisar för mig själv nu, konstaterar Lignell.

Tävlingen vann av amerikanska Rose Zhang, världsettan på amatörrankingen, som pressades till ett två hål långt särspel mot landsmaninnan Jenny Bae.


Text: Eric Franzén • 2023-04-01
TournyttAndrea LignellANWAAugusta National Women’s Amateur
Scroll to Top