I förberedelserna inför Masters har Rory McIlroy förändrat både putter och driver // Foto: Getty Images

Tournytt

McIlroy mixtrar med de två viktigaste klubborna inför Masters

Tycker om de senaste förändringarna på Augusta National.

Text: Martin Strömberg • 2023-03-23 Uppdaterad 2023-03-23

Årets första herrmajor, Masters, är bara två veckor bort och mycket av förberedelserna är redan i full gång för de spelare som har säkrat sin start på Augusta National. Den här veckans WGC Match Play och nästa veckas Valero Texas Open handlar för nordirländarens del mycket om att hittar rätt känsla inför Masters. Det är den enda major som saknas i McIlroys prisskåp och han vill naturligtvis göra allt han kan för att komma väl förberedd.

– Vid den här tiden på året håller man hela tiden ett öga på Masters och ett på nuet, förklarade McIlroy efter sin seger första ronden mot Scott Stallings.

För McIlroys del har den senaste tiden inneburit en del förändringar i bagen. Han har bytt tillbaks till en Scotty Cameron Newport-putter liknande den han vann U.S. Open med 2011.

– Det känns helt enkelt bättre med linjeringen av bollen med den här modellen, förklarar han.

Och den förra puttern har han gett bort till sin pappa.

Tillsammans med irländaren Shane Lowry var McIlroy på Augusta National förra veckan som en del av förberedelserna och de spelade 54 hål på två dagar. Enligt obekräftade uppgifter hade McIlroy bara 19 puttar en av ronderna och han var mycket nöjd med hur det kändes.

– Jag spelade bra och är jättenöjd med beskeden som jag fick, särskilt efter att det gick knackigt i The Players behövde man lite bekräftelse på att spelet sitter.

Och det är inte bara puttern som McIlroy har bytt. Efter att ha testat lite olika modeller av driver har han satt i ett kortare Fujikura Ventus Blue TR 6 X-skaft i sin Stealth 2-driver, från 44,5 tum till 44 tum. Trots att McIlroy ligger på sjätte plats i statistiken över kategorin strokes gained: off the tee är han inte nöjd med hur han drivit bollen den senaste tiden.

– Jag slår ju ganska långt och det känns som att det har stor effekt på strokes gained. Men när man tittar på precisionen så är jag runt 50 procent vilket är lågt för mig. Jag var också tvungen att byta skaftmodell eftersom det blev för styvt när jag kortade det så nu sitter det ett något mjukare skaft i som gör att jag kan forma slagen mer som jag vill.

McIlroy är på 186:e plats när det gäller fairwayträffar och det hoppas han kunna förbättra under veckan på Augusta National.

Han fick också möjlighet att spela det berömda 13:e hålet från den nya teen och han gillade förändringarna.

– Det är nästan lättare från tee för man behöver inte göra något med utslaget, det är bara att slå rakt ut. Sedan blir andraslaget svårare, nu slog jag en järn-5 från hörnet med bollen ovanför mina fötter, och tidigare kanske det var en järnåtta från platt läge. Jag tycker att det är bra att det blivit andraslaget som blivit svårare.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-03-23
TournyttAugusta NationalRory McIlroyThe MastersTournyttWGC Match Play
Scroll to Top