USGA och R&A har siktet inställt på att begränsa hur långt bollen får gå för elitspelarna // Foto: Getty Images

R&A och USGA vill begränsa längd genom ny elitboll

Kan komma att gå upp mot 20 meter kortare än idag.

Text: Martin Strömberg • 2023-03-14 Uppdaterad 2023-03-14

Diskussionen om en eventuell begränsning av hur långt golfbollen får gå har periodvis varit intensiv. Det har diskuterats begränsningar av både klubbor och bollar och huruvida eventuella begränsningar ska gälla alla eller bara den yttersta eliten. Efter en tids tystnad från USGA och R&A rapporterar nu Golf Digest de styrande organen är på väg att starta tester för att begränsa bollen och den här gången gäller det bara för elitspelare. Förslaget är ett resultat av projektet Distance Insight Project som genomförts i olika etapper och som redovisats årligen sedan 2015.

Tanken den här gången sägs vara att arrangörer av större tävlingar ska kunna använda sig av en lokal regel gällande användande av en viss typ av bollar som enligt Golf Digest ska komma att gå cirka 20 yards, eller drygt 18 meter, kortare än dagens bollar. Bolltillverkare ska ha blivit informerade under måndagen.

Den föreslagna åtgärden ska vara att höja klubbhastigheten när man testar bollar från dagens 120 miles per hour till 127 mph, vilket med stor sannolikhet skulle göra dagens tävlingsbollar otillåtna. Ingenting är ännu beslutat och det kommer att genomföras tester under året.

Schemat om allt går enligt planerna är att förändringen ska kunna genomföras från och med januari 2026. Det är oklart vid vilken tävlingsnivå ändringarna ska gälla.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-03-14
TournyttgolfbollarR&ATournyttUSGA
Rulla till toppen