Alexander Björk slutade delad tvåa efter en dramatisk, och märklig, avslutning, i Ras Al Khaimah // Foto: Getty Images

Björk tvåa efter galen avslutning

Segraren slog två bollar i vattnet på sista hålet – Björk treputtade.

Text: Martin Strömberg • 2023-02-05 Uppdaterad 2023-02-05

Det blev en av de mer märkliga avslutningarna av en DP World Tour-tävling som någonsin skådats när Ras Al Khaimah Championship avgjordes under söndagen. De flesta spelarna i toppen tappade tidigt och bland annat bröderna Højgaard föll ifrån under slutronden. Istället tog sig engelsmannen Daniel Gavins och Alexander Björk upp på ledartavlan och med fem hål kvar att spela var de jämsides i ledningen på 17 under par. Två raka birdies av Gavins på hål 14 och 15 gav engelsmannen två slags ledning som höll sig ända till det 18:e hålet, ett par fem-hål med vatten längs hela högersidan.

Björk, som spelade i bollen före Gavins, spelade sig fram längs vänstersidan, men slog sitt inspel för kort och avslutade med en treputt för bogey. I de allra flesta fall hade segermöjligheterna därmed varit borta, men Gavins gjorde sitt bästa för att skänka nerv åt tävlingen. Han slog sin drive rakt ut i sjön och slog sedan sitt fjärdeslag med en spoon i vattnet längre fram. Efter en dropp och en halvdålig pitch lyckades han rulla i en åttametersputt för dubbelbogey och ledning med ett slag.

För Björks del hade tvåputt till slut räckt för särspel.

– Ruffen var konstig med wedgarna. Så jag kom upp lite kort på sista. Sedan slår jag första putten lite hårt över krönet och en dålig parputt, hade ingen aning om hur jag låg till dock. Jag såg först efter varvet jag var 16 under och han 19. Så jag skulle gå ut från scoringen och åka hemåt när dom berättade att han slagit i vattnet, så där såg väl särspel nära ut. Tråkig avslutning på en annars ganska bra vecka, berättar Björk för Svenskgolf.se.

Segrande Gavins var snudd på chockad efter att segern var klar. Engelsmannen hade heller ingen koll på hur han låg till.

– Jag trodde att putten jag satte var för särspel och blev chockad när jag efteråt hörde att den var för ledning. Jag har haft problem från tee länge och 18 är inget enkelt hål att ta sig förbi för min del, jag hade tur att det slutade väl.

Sydafrikanen Zander Lombard smög i bakvattnet och gav sig själv en möjlighet via en eagleputt från tio meter på sista hålet. Det blev en birdie och delad andraplats med Björk till slut för Lombards del.

Björk avancerade i och med sin delade andraplats till en 12:e plats på Race to Dubai. Han har inlett säsongen 2023 förtroendeingivande med en delad 28:e plats i Abu Dhabi, en delad 16:e plats i Dubai och nu en delad andraplats. Nästa vecka väntar Singapore Classic för Björks del.

Den andra svensken som spelade alla fyra ronderna, Mikael Lindberg, avslutade med 78 slag och slutade på 67:e plats.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-02-05
TournyttAlexander BjörkDaniel GavinsDP World TourMikael LindbergRas al KhaimahZander Lombard
Rulla till toppen