De två högst rankade amatörerna i världen visar att de redan håller hög nivå även i professionell miljö // Foto: Getty Images

Amatörerna imponerar i Dubai

Thorbjornsen och Åberg pushar varandra i kampen mot proffsen.

Text: Martin Strömberg • 2023-01-28 Uppdaterad 2023-01-28

Ludvig Åberg är rankad som etta på amatörernas världsranking. Michael Thorbjornsen som tvåa. Men efter halva Dubai Desert Classic är det halvnorska Thorbjornsen som delar ledningen med amatörkompisen Ludvig Åberg fyra slag bakom sig på en delad 22:a plats.

– Vi har spelat mycket med och mot varandra på college och det är jättekul att se honom uppe i toppen också. Man vill väl alltid vinna mot sina amatörkompisar men i första hand pushar Ludvig och jag varandra, och jag är säker på att han tycker att det är kul att det går bra för mig också, sa Michael Thorbjornsen efter sin 64-rond på Emirates Majlis-bana under lördagen.

Thorbjornsens pappa, Ted, är norsk från början och mamman Sandra är ursprungligen från Zimbabwe men Michael är född och uppvuxen i USA. Både Ted och Sandra har stort golfintresse och Ted har trä’nat sonen genom alla år. Michael fick följa med till golfbanan direkt och började svinga redan som tvååring och enligt en intervju med Sandra trivdes unge MIchael tydligen bäst i bunkrarna inledningsvis. 21-årige Michael har nu hunnit samla på sig mängder av meriter. Han studerar vid Stanford University och vann bland annat U.S. Amateur 2018. Han har sedan tidigare en fjärdeplats från PGA Tour på Travelers Championship förra året.

– Jag älskar att spela proffstävlingar trots att jag fortfarande är amatör. Det är häftigt med banorna och alla åskådare och det är ju detta jag drömt om sedan jag var liten.

Inför tredje ronden som spelas på söndagen, årets Dubai Desert Classic spelas klart på måndagen på grund av mycket regn, delar Thorbjornsen ledningen med belgaren Thomas PIeters och engelsmannen Richard Bland, alla är tio under par. Ändå tycker Thorbjornsen att det finns mer att hämta.

– Idag satte jag ju äntligen lite puttar men jag spelade inte så bra igår och missade en hel del. Det känns som att jag har en bra plan för att ta mig runt här och idag fungerade det bättre.

Bästa svensk efter 36 hål är Marcus Kinhult som är ett slag bakom ledartrion på nio under par och delad fjärdeplats. Ludvig Åberg är delad 22:a på sex under par och Alexander Björk på delad 30:e plats på fem under. Jens Dantorp och Mikael Lindberg delar 41:a plats på fyra under par och Henrik Stenson slank med på numret som delad 65:a på två under par.

LEDARTAVLA


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-01-28
TournyttAlexander BjörkDP World TourDubai Desert ClassicHenrik StensonJens DantorpLudvig ÅbergMarcus KinhultMichael ThorbjornsenMikael LindbergRichard BlandThomas PietersTournytt
Rulla till toppen