Sebastian Söderberg tog en mycket meriterande andraplats i Abu Dhabi HSBC Championship efter 67 slag sista ronden // Foto: Getty Images

Söderberg delad tvåa i Abu Dhabi

Fransmannens drömslag på 17:e hålet avgjorde.

Text: Martin Strömberg • 2023-01-22 Uppdaterad 2023-01-22

Det blev en dramatisk avslutningsdag på Yas Links när Abu Dhabi Championship avgjordes. Sebastian Söderberg höll sig hela ronden i tät kontakt med fransmannen Victor Perez, som ledde stora delar av ronden. I slutänden var Söderberg bara ett slag bakom segrande Perez, som var full av beundran för svenskens spel.

– Han spelade fantastiskt och gav mig aldrig någon marginal. Seb var där hela vägen och jag hade lite flyt på slutet som kunde hålla undan, sa Perez direkt efter segern.

Slaget som med facit hand säkrade segern var det här bunkerslaget på det 17:e hålet för birdie. Perez erkände själv efteråt att han tog bollen något tunt vilket gav lite extra spinn som räckte för att den skulle droppa i på tillbakavägen.

På sista hålet höll fransmannen sedan på att ställa till det ordentligt. Han slog driven i fairwaybunkern och från ett uselt, halvpluggat läge slog han sedan andraslaget ner i vattenhindret som skär genom fairway. Han lyckades till slut få upp bollen på green på fyra, gjorde bogey, och öppnade dörren på vid gavel för Söderberg, som bara hade 80 meter kvar på sitt tredjeslag. Tyvärr kom en sällsynt miss och svensken slog sig lite för mycket vänster och lite lång ner i ruffen kort om bunkern, därifrån kunde han bara rädda par. Australiens Min Woo Lee hade sedan en möjlighet till särspel men hans chipp stannade ett par decimeter vid sidan av hålet.

För Söderbergs del innebär andraplatsen ändå en riktig kanonstart på 2023. Den delade andraplatsen med MIn Woo Lee är hans klart bästa tävling i Rolex Series-sammanhang och han klättrar upp till en tredjeplats på Race to Dubai. Han lär också ta ett rejält kliv uppåt från sin 210:e plats på OWGR.

Också Alex Norén gjorde en fin avslutning och en birdie på sista hålet innebar 68 slag sista ronden, 14 under par totalt, och en delad femteplats. Norén klättrar därmed till en 13:e plats på Race to Dubai.

Sista dagens bästa svenskrond kom från Henrik Stenson vars 66:a tog honom från delad 42:a plats till delad 20:e.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-01-22
TournyttAbu Dhabi HSBC ChampionshipAlexander NorénDP World TourHenrik StensonMin Woo LeeRolex SeriesSebastian SöderbergTournyttVictor PerezYas Links
Rulla till toppen