Henrik Stenson öppnade med en 68-runda, fyra under par. Bild: Getty Images

DP World Tour

Stenson känner sig välkommen i Abu Dhabi

”Om man är vän med någon är man det oavsett var den personen väljer att jobba.”

Text: Bo Hansson • 2023-01-19 Uppdaterad 2023-01-19

På torsdagen inleddes DP World Tour-året på allvar med Abu Dhabi HSBC Championship. Rolextävling direkt, nio miljoner dollar i total prispott och ett starkt startfält. Bland andra finns en hel del spelare som gått över till LIV Golf på plats på Yas Links i Abu Dhabi. Som Ian Poulter, Lee Westwood, Patrick Reed …
Och Henrik Stenson.
Efter avhoppet till LIV Golf, som innebar att han omgående blev av med sitt uppdrag som kapten för Europas Ryder Cup-lag, har Stenson inte spelat på DP World Tour. Inte sedan han missade kvalgränsen i British Open i juli.
PGA Tour har stängt av de spelare som gått till LIV. DP World Tour kan komma att göra det. Frågan om DPWT har rätt att göra det avgörs i en engelsk domstol i februari.
Det har varit turbulent och många meningsskiljaktigheter i golfvärlden sedan LIV drog igång. Så lite spänt var det nog för Henrik Stenson att ”gå in på scenen” igen.
– Det var ett tag sedan. Många killar jag inte träffat på länge. Det har varit rätt kul att ta ikapp med några gamla vänner som jag inte sett på ett tag, sa Stenson på presskonferensen efter torsdagen rond, enligt asapsports.com.

På frågan vad han tyckte om att många uttryckt uppfattningen att de som gått över till LIV inte ska få komma tillbaka och spela på DP World Tour svarade Stenson:
­– När det begav sig och alla vi gick till PGA Tour för att spela … som jag ser det borde vi inte ha varit välkomna tillbaka då heller egentligen. Det finns ett antal tourer i världen och så länge man uppfyller kraven och har rätt att spela så ska du också ha möjligheten att spela så många tävlingar du vill på den touren. Det har inte varit en enda som kommit fram till mig personligen och diskuterat det här.

Känner du dig välkommen?
­– Absolut. Utan tvekan. Det har varit en tuff tid för golfen, vi ska fortfarande ta oss igenom det. Det har varit en skakig resa, inte enbart för mig, de senaste sex månaderna. Om man är vän med någon är man det oavsett var den personen väljer att jobba. Det finns många människor som jag har spenderat många år tillsammans med och de fortsätter att vara mina vänner oavsett var jag spelar min golf, sa Henrik Stenson.

Själva tävlingen började bra. Henrik Stenson gick runt på 68 slag, fyra under par, och ligger på en delad tolfteplats efter första dagen. Bäste svensk är Sebastian Söderberg som är ett slag före Stenson och delad femma.
Vem som leder? Den nye Ryder Cup-kaptenen Luke Donald (64 slag). Han är åtta under par.

FULLSTÄNDIG LEDARTAVLA


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2023-01-19
TournyttAbu Dhabi HSBC ChampionshipDP World TourHenrik StensonLIV Golf Invitational SeriesRolex-seriesTournytt
Rulla till toppen