Jon Rahm hade lite att bita i men man kan lugnt säga att han avslutade starkt på Hawaii. Bild: Getty Images

PGA Tour

Rahm fick sitt mirakel – tredje segern på fem tävlingar

Spanjoren var sju slag efter Collin Morikawa när finaldagen började.

Text: Bo Hansson • 2023-01-09 Uppdaterad 2023-01-10

Årets första segrare på PGA Tour blev inte Collin Morikawa. Det blev Jon Rahm.
Närmaste spelare var sex slag efter Morikawa inför finaldagen av Sentry Tournaments of Champions på Hawaii. Spanjoren Rahm var sju slag efter.
Morikawa hade varit säkerheten själv, och bogeyfri, under veckan och fortsatte så även sista dagen. När han klev upp på fjortonde tee med fem hål kvar att spela hade han gjort 25 birdies, en eagle och resten par på 67 spelade hål.
Då gjorde Morikawa tre raka bogeys.
Två bollar framför Morikawa avslutade Jon Rahm med birdie, birdie, birdie, eagle, par, par, birdie för 32 slag på sist nio och totalt 63 slag.
Därmed var Jon Rahm –27 totalt.
Morikawa gjorde visserligen en birdie på sista hålet för totalt 72 slag, ett under par, för – 25 totalt. Men han var hastigt och olustigt omkörd med två slag. Rahm var nio slag bättre för dagen.
­– Det kommer att kännas men jag måste komma över det eftersom vi bara är i början av säsongen, sa Collin Morikawa efteråt.

Åtta gånger tidigare i PGA Tours historia har en spelare tappat en sexslagsledning inför sista ronden. Senast det hände var när Scottie Scheffler ledde med sex slag i Tour Championships förra året.

Jon Rahm började med en bogey på första hålet.
– Jag ska inte ljuga, det var en crazy dag. Jag sa innan att vi behövde ett mindre mirakel. Efter bogeyn på ettan behövde jag ett större mirakel, sa Jon Rahm.
Det fick han.
Sedan han blev tvåa i BMW PGA Championship på Wentworth i september har Jon Rahm spelat ytterligare fem tävlingar. Han har vunnit tre av dem (spansk öppna i Madrid, DP World Tour Championships och nu Tournament of Champions) och slutat fyra och åtta i de andra två.
– Jag tycker att jag varit världens bästa spelare sedan augusti, säger han.
Förra året blev Rahm tvåa i tävlingen. Då var han 33 slag under par, men förlorade med ett till Cameron Smith.
Så på sina två senaste starter på Kapalua på Hawaii har Rahm alltså gått 60 slag under par.

Världstvåan Scottie Scheffler hade en chans att gå upp som världsetta igen, förbi Rory McIlroy som inte spelade tävlingen. För det var Scheffler tvungen att sluta som sämst ensam trea.
Han blev delad sjua.

RESULTAT


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2023-01-09
TournyttCollin MorikawaHawaiiJon RahmPGA TourSentry Tournament of ChampionsTournytt
Scroll to Top