Collin Morikawa har lagt ner mycket tid på att förbättra sin största svaghet inför 2023 // Foto: Getty Images

Ny puttning tog Morikawa till täten

Har skaffat ny tränare inför 2023.

Text: Martin Strömberg • 2023-01-06 Uppdaterad 2023-01-06

Det är inte första tävlingen för säsongen men Sentry Tournament of Champions är första PGA Tour-tävlingen 2023. Som vanligt är det mycket låga scorer på Kapaluas Plantation Course, ifjol vann Camron Smith på hela 34 under par, i år delas ledningen mellan tre spelare på nio under par efter första ronden. En av dem är amerikanen Collin Morikawa, som inför det nya året lagt stor energi på den delen av hans spel som oftast sviktat, puttningen. I november började han arbeta målmedvetet tillsammans med Stephen Sweeney, som bland annat jobbar med Shane Lowry, Joaquin Niemann och Aaron Wise, för att skapa sig en bättre förståelse för hur puttningen fungerar.

– Tidigare var det mer en gissningslek och jag kunde putta bra ena dagen och vara helt off nästa. Stephen kändes perfekt för mig som vill ha. en kombination av kunskap och känsla och för varje fråga jag ställer har han ett svar, jag litar fullständigt på honom, förklarade Morikawa efter årets första tävlingsrond.

Under förra säsongen var Morikawa på 222:a plats i puttningsstatistiken och tappade drygt 1,5 slag per rond mot övriga spelare. Enligt Swweney påminde Morikawas puttning om hans sving, att han ställde upp sig något öppet och skar puttarna en ananing.

– Det fungerar inte att slå en fade med puttern, startar man bollen på green vänster så missar man vänster, förklarar Sweeney.

Under första ronden på Hawaii tjänade han drygt 1,71 slag mot resten av fältet. En tryggare puttning var en stor del av hans 64-rond.

– Vi har jobbat mycket med fartkontroll och jag tycker att det fungerade bra idag, sa Morikawa, som bland annat gjorde sex raka birdies från hål 10 till hål 15.

Morikawa delar ledningen med spanjoren Jon Rahm och amerikanen J.J Spaun, med sydkoreanen Tom Kim på fjärdeplats med 65 slag (-8).

Inga svenskar är kvalificerade för Tournament of Champions dit segrare från 2022-års säsong samt de 30 främsta på FedEx Cup-listan bjuds in.

Här är TV-tiderna från Sentry Tournament of Champions


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-01-06
TournyttCollin MorikawaJJ SpaunJon RahmPGA TourTournytt
Rulla till toppen