Scottie Scheffler och Rory McIlroy under tourfinalen på East Lake i augusti. En tävling McIlroy vann. Bild: Getty Images

PGA Tour

McIlroy öppnar dörren för Scheffler

2023 börjar med Sentry Tournament of Champions på PGA Tour – och vi kan få en ny världsetta redan årets första vecka.

Text: Bo Hansson • 2023-01-04 Uppdaterad 2023-01-04


Sentry Tournamentys of Champions, en tävling för spelare som vunnit under 2022 plus som tog sin in topp-30 på Fedex Cup-listan, spelas på Hawaii 5–8 januari. Ingen kvalgräns. Det är 39 spelare i startfältet, varav 17 av de 20 högst rankade i världen.
Världsettan Rory McIlroy är dock inte på plats. Inte heller världstrean Cameron Smith som är försvarande mästare, han tillhör ju LIV Golf numera, eller nummer tjugo Shane Lowry.

För att konkurrera med pengarna på LIV Golf och hålla de stora stjärnorna kvar på PGA Tour har i år 17 tävlingar, inklusive de fyra majortävlingarna, fått högre status och större prispotter. De tjugo spelare som placerade sig högt på tourens så kallade PIP-program – Player Impact Program – är också förbundna att spela dessa upphöjda tävlingar för att skapa stjärnglans fler gånger under säsongen.
Det är dock tillåtet att avstå en av de 17 tävlingarna. Det gör Rory McIlroy denna veckan. Därmed lämnar han också dörren öppen för världstvåan Scottie Scheffler att gå förbi honom på världsrankingen.
Så här ser förutsättningarna ut enligt Twitterprofilen Nosferatu som specialiserat sig på OWGR:

Förra året skiftade positionen som världsetta endast tre gånger.
När året började var Jon Rahm i topp. Spanjoren höll sig kvar där fram till mars då Scottie Scheffler gick förbi efter segern i WGC Match Play. Amerikanen stannade på toppen till oktober då Rory McIlroy tog över.
Nu kan det bli ett skifte igen redan första veckan på året.

TV-TIDER


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2023-01-04
TournyttVärldsrankingOWGRRory McIlroyScottie SchefflerSentry Tournament of ChampionsTournytt
Rulla till toppen