Det blev 67 slag sista ronden och en slutlig delad andraplats för en nöjd Alexander Norén vid tourfinalen i Dubai // Foto: Getty Images

Norén tvåa i tourfinalen – öppnar för mer spel på DPWT

Norén: "Det betyder extremt mycket för mig"

Text: Martin Strömberg • 2022-11-20 Uppdaterad 2022-11-20

Efter stor dramatik och en imponerande slutrond av Alexander Norén blev det en delad andraplats för svensken på Jumeirahs Earth Course i Dubai. Hans 67 slag sista ronden matchades av spanjoren Jon Rahm, som var två slag före Norén totalt med 20 under par mot 18 under par. Norén och spelpartnern Rory McIlroy, 68 slag, jagade gemensamt för att nå i kapp Rahm utan att riktigt lyckas hela vägen. Norén och Tyrrell Hatton delade andraplatsen med McIlroy som ensam fyra.

– Jag har drivit bollen otroligt mycket bättre den här veckan än tidigare och det var tur för mig att jag fick spela med Rory sista dagen, och slå honom. Det betyder extremt mycket för mig, sa Norén till Viaplay efter sista ronden.

Norén berättade också att han har funderingar på att spela lite mer på DP World Tour i framtiden och att han haft en del jobbiga perioder i USA och att anpassa sig till spelet på PGA Tour.

– Jag har haft lite struligt mentalt ibland och det blir som en halvond cirkel där man går och är nöjd med att bara klara kortet. Så kanske att jag spelar lite mer här borta, det är ju här jag vill vara, och vi får se vad som händer.

Norén var bara ett slag bakom Rahm efter elfte hålet, där svensken rullade i en av flera fina birdieputtar sista dagen. Enda plumpen under avslutningsronden kom på det sjunde hålet där han gjorde bogey efter dubbla bunkerbesök. En birdie igen på det 17 hålet gav Norén en viss segerchans inför sista hålet men för andra dagen i rad slog han utslaget i vattnet och fick halvrädda ett par efter en fin hybrid till mitten av green och en tvåputt från distans.

– Jag fick lite känsla för putten först men jag är nöjd med att ta en liten tap-in på sista.

Jon Rahm vann alltså DP World Tour Championship trots att han höll på att sätta sig själv i stora problem genom att slå utslaget vänster långt in bland träden på sista hålet. Han redde till sist ut ett par och blev första spelaren hittills att vinna titeln tre gånger. Trots att han missade mängder av fairways sista två ronderna och mest spelade från ruffen lyckades han gå tolv under par i helgen.

– Jag är mycket förvånad över det med tanke på hur dåligt jag slog bollen från tee. Men jag lyckades hålla fokus och ta mig runt och den här segern är enormt stor för mig. Jag älskar den här banan och den verkar älska mig tillbaks, sa Rahm efter segern.

Totalsegern i Race to Dubai gick till Rory McIlroy som därmed blev den tredje spelaren, efter Luke Donald och Henrik Stenson, att vinna Order of Merit på PGA Tour och DP World Tour under samma år. Norén avancerade 18 platser sista veckan och slutade på en 13:e plats på listan.

– Det betyder väldigt mycket för mig. Jag är jättestolt över min jämnhet, jag tror att min sämsta placering är en tolfteplats i år, och det är sju år sedan jag vann Order of Merit senast. Jag försöker hela tiden att utvecklas och jag tycker att jag är bättre än jag någonsin varit nu, sa McIlroy efter sin totalseger i Race to Dubai.

Joakim Lagergren avslutade starkt med 66 slag och klättrade till en delad 12:e plats medan Sebastian Söderberg hade 72 slag sista ronden för en slutlig 46:e plats.

Klicka på bilden nedan för slutresultatet


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-11-20
TournyttAlexander NorénDP World TourDP World Tour ChampionshipJoakim LagergrenJon RahmRace to DubaiRory McIlroySebastian SöderbergTournyttTyrrell Hatton
Rulla till toppen