Bryson DeChambeau tycker att OWGR behandlar LIV Golf orättvist och fördröjer processen medvetet // Foto: Getty Images

DeChambeau besviken på OWGR: ”De skjuter upp det oundvikliga”

Men LIV Golf får visst stöd från oväntat håll.

Text: Martin Strömberg • 2022-10-08 Uppdaterad 2022-10-08

Beskedet att LIV Golf inte får räkna världsrankingpoäng vare sig den här veckan i Bangkok eller under nästa veckas tävling i Jeddah togs emot med besvikelse av LIV-spelarna. Bryson DeChambeau menar att man behandlas orättvist och att OWGR medvetet fördröjer processen.

– De (OWGR) skjuter bara upp det oundvikliga. Vi uppfyller alla kriterier och att vi inte får räkna poäng är galet trots att vi har toppspelarna i världen, åtminstone enligt mig. Inte alla toppspelare men tillräckligt många som är topp-50 för att vi ska förtjäna att få tillhöra världsrankingen. OWGR spelar ett spel som går ut på att vänta så länge att vi faller så långt ner på världsrankingen att det till slut inte spelar någon roll, sa en besviken DeChambeau.

LIV Golf ansökte om medlemsskap i OWGR i juli och inför veckans tävling i Bangkok ingick man en allians med MENA Tour för att därmed skapa en genväg in i världsrankingsystemet. Något som OWGR inte godkände då de inte ansåg sig hinna med att göra en fullständig utvärdering av förändringarna på en dag. Normalt sett tar processen att få medlemskap i OWGR upp mot två år.

LIV Golf Invitational Series uppfyller heller inte flera av de punkter som OWGR använder som krav på medlemskap. Man har bara 48 spelare i startfältet, OWGR kräver normalt ett årssnitt på 75 spelare per tävling, man har heller ingen kvalgräns efter 36 hål, man har inte tillräckligt många tävlingar och man har heller inga vägar in på touren, exempelvis kvalskola eller måndagskval. Man har dock den här veckan i Bangkok 12 spelare som är topp-50 på världsrankingen och till nästa år utökar man antalet tävlingar till 14.

LIV Golf Invitational får dessutom medhåll från lite oväntat håll. En av PGA Tours och DP World Tours främsta språkrör mot LIV, nordirländaren Rory McIlroy, tycker att världsrankingen behöver vara rättvis.

– Jag vill absolut att de bästa spelarna i världen ska rankas på ett korrekt sätt och jag har inga problem med att LIV får räkna världsrankingpoäng. Säg att Dustin Johnson plötsligt skulle ligga på plats 100 på världsrankingen så skulle det inte alls reflektera hans position i världen. Men man kan inte heller skapa speciella regler plötsligt och vill man vara med i systemet så får man se till att uppfylla kraven, sa McIlroy under förra veckans Alfred Dunhill Links Championship.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-10-08
TournyttBryson DeChambeauLIV Golf Invitational SeriesOWGRRory McIlroyTournytt
Rulla till toppen