Alex Norén är tvåa inför lördagens spel efter en imponerande rond på Kingsbarns. När han slog ut på sitt första hål behövdes ingen regnjacka. Det gjorde det resten av. dagen kan man lugnt säga. Bild: Getty Images

DP World Tour

På gränsen till ospelbart – då går Norén upp i topp

”Värsta jag spelat i.” Endast åtta spelare lyckades gå under par.

Text: Bo Hansson • 2022-09-30 Uppdaterad 2022-09-30


Det var brutala förhållanden under Dunhill Links på den skotska östkusten på fredagen. Blåsigt, regnigt och genomfrusna spelare som mest längtade in till klubbhuset.
Tävlingen spelas på tre banor – St Andrews Old Course, Kingsbarns och Carnoustie. Ett varv per bana per spelare. Kvalgränsen dras efter lördagens runda. 60 plus delningar får spela på Old Course på söndag.
Tävlingsledningen var förberedd på vädret och hade därför beordrat gemensam shotgun-start.
Vinden och vätan ställde spelarnas tålamod på prov. Det gällde bara att ta sig igenom rundan och göra det bästa av den.
Tyrell Hatton berättade i en tv-intervju längs banan att han slagit en järnfemma som gick 140 meter. Franscesco Molinari skrattade och menade att det nog var på gränsen till ospelbart.
Eddie Pepperell lyckades göra en hole in one men resten av rundan gick åt andra hållet. ”Jag fattar inte hur någon kan vara under par i dag. Det handlar mest om att hålla undan dubbelbogeys. Jag skulle säga att det är det värsta jag spelat i”, sa Pepperell till Sky Sports banreporter Tim Barter.
Roman Langasque som tangerade banrekordet på St Andrews på fredagen (61 slag) gick ut på Carnoustie och kom in åtta över par.
                                        

Ja, en score med röda siffror skulle innebära avancemang uppåt på ledartavlan. Så var det också bara åtta spelare som lyckades gå under par. På torsdagen, när det var i det närmaste perfekta förhållanden, var det 133 spelare som var under par för dagen.
En av dem som lyckades hantera förhållandena bäst var Alexander Norén, som spelade Kingsbarns.
Norén, som började på hål 7, hade två bogeys i kortet men kämpade sig till fem birdies och kom in – efter sex timmar ute på banan – på 69 slag, tre under par.
Därmed avancerade han upp till en andraplats inför lördagen. Då är det Old Course som gäller för Norén.
– Kingsbarns är ett bra ställe att spela på. Det är inte superenkelt men man har rätt bra utrymme från tee här. Man fick helt enkelt lita på att man kan spela golf för man kände inte sina händer, man kunde inte göra någonting extra, bara hålla bollen lågt och inte försöka vara en hjälte. Det var en jäkligt tuff runda. Definitivt en av de tuffare jag spelat, sa Alex Norén efteråt.
Han är –8 totalt, ensam tvåa och två slag efter ledande britten Richard Mansell (–10).
Väderprognosen för helgen är fortsatt blåsigt men det ska inte regna.
– Jag älskar vind men jag hatar det här regnet. Ett par sådana här dagar till hade varit förskräckligt. Jag gillar det och jag gillar The Old Course. Det kommer att bli kul, sa Alex Norén.
Inför lördagen ligger kvalgränsen på par.

Svenskarna i Dunhill Links

Här hittar du veckans ledartavlor


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-09-30
TournyttAlex NorénAlfred Dunhill LinksCarnoustieDP World TourKingsbarns GCOld Course St AndrewsTournytt
Rulla till toppen