HEJ HELSINGBORG. Linn Grant vann både Scandinavian Mixed och Skaftö Open den här säsongen. Nästa år får Ryaspelaren nästan hemmaplan i Helsingborg Open. Bild: Getty Images

Ladies European Tour

Helsingborg Open tillbaka på LET-schemat

Första veckan i juni nästa år blir det LET-spel utanför Helsingborg. Igen. Helsingborg Open på Allerum ersätter Skaftö Open.

Text: Bo Hansson • 2022-09-27 Uppdaterad 2022-09-27

Helsingborg Open spelades på Ladies European Tour och Vasatorp under tre år, 2013–2015. Tävlingen lades ner av ekonomiska skäl och Sverige stod sedan utan en tävling på LET från 2016 till och med 2021, en period när hela LET-touren hade några magra år.
Förra året kom så Scandinavian Mixed (den blandade tävlingen som finns med både på LET och DP World Tour), Skaftö Open och Creekhouse Ladies Open i Kristianstad in på programmet.
I år spelades Scandinavian Mixed i juni och Skaftö Open i slutet av augusti.
Säsongen 2023 kommer Helsingborg Open att spelas 2–4 juni på Allerum. Veckan efter ska Scandinavian Mixed gå (på vilken bana är dock inte kommunicerat ännu).
Tävlingen på Allerum ersätter Skaftö Open under 2023 och 2024. Efter det har Skaftö option på att arrangera 2025.

Redan 2019 blev förbundet uppvaktat av Helsingborgs stad. Planerna tog form, sköts på framtiden men blir nu alltså verklighet.
Helsingborg Open kommer att arrangeras av Svenska golfförbundet.
– Man kan säga att vi försöker hålla fart på en Europatourtävling för damer varje år. Det är alltid ett engagemang mellan olika parter. Skaftö har ett lokalt engagemang men vi har ändå funnits med i bakgrunden. Nu har vi gjort en deal med Europatouren att förbundet tar ansvar för tävlingen 2023 och 2024 för att, helt enkelt, säkerställa att det spelas en LET-tävling i Sverige, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska golfförbundet.

Förbundet har uttalade mål med sin verksamhet, bland annat att ha två tjejer rankade topp 100 och att ha svenska spelare med i det europeiska Solheim Cup-laget.
Vägen dit har tidigare gått enbart via amerikanska Epson Tour och LPGA Tour. Den som stannat på LET har inte kommit vidare i trappan – förrän nu. På senare tid har LET och LPGA närmat sig varandra. Dörrar har öppnats. I augusti vann exempelvis Maja Stark ISPS Handa World Invitational i Nordirland, en tävling som var sanktionerad både på LET och LPGA. Därmed fick hon också ett kort till LPGA.
– Vi har tagit beslut om att vi ska jobba så likvärdigt som möjligt med damer och herrar och tillse att damerna också får sina möjligheter. I Helsingborg har vi en golfklubb som vill, en region som vill och en kommun som vill, säger Gunnar Håkansson.

SGF vill göra en tävling i hållbarhetens tecken. Prio ligger på en idrottstävling, inte på sponsorbyar och läktare. 2023 är ett Solheim Cup-år och därför kommer Carin Hjalmarsson att bli ambassadör och ansiktet utåt för Helsingborg Open under devisen ”presentera framtiden, hylla historien”.
Allerum arrangerade även en Challengetourtävling i somras. Den tävlingen kommer inte att gå på klubben nästa år.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-09-27
TournyttAllerums GKHelsingborg OpenLadies European TourLETSkaftö OpenTournytt
Rulla till toppen