Matt Wallace och Danny Willett. Bild: Getty Images

PGA Tour

Stora namn som tappar sina kort

Norlander och Lingmerth får en ny chans att spela till sig fullständiga spelrättigheter på PGA Tour.

Text: Bo Steffensen • 2022-08-08 Uppdaterad 2022-08-08

PGA Tour är framme vid slutspelet. De 125 bästa på rankingen får vara med i den första slutstpelstävlingen. De 125 bästa har också säkrat fulla spelrättigheter till nästa säsong.
De som slutade 126–200 på rankingen – och inte har en vinst, majorseger eller intjänade pengar under karriären att luta sig mot för att på så sätt få rätt att fortsätta spela på touren – har dock ännu en möjlighet att spela till sig ett fullt kort för nästa säsong.
De är nämligen klara för finalspelet på undertouren Korn Ferry Tour. Topp 75 på KFT-rankingen och de 75 som kommer ner från PGA Tour spelar tre tävlingar. De 25 bästa där får ett kort till PGA Tour 2022/2023.
Henrik Norlander slutade 144 på Fedexcup-rankingen och får rikta in sig på att klara sig igenom det nålsögat. Han får sällskap av David Lingmerth som slutade 194.
Jonas Blixt missade däremot med en placering. Han slutade 201 på rankingen. Bakom honom hittar vi Richard S Johnson på plats 223.

 
Det finns några namnkunniga spelare som inte tog sig in bland de 125. En del klarar sig kvar på högsta touren ändå tack vare gamla meriter, andra får försöka ta sig igenom KFT-kvalet.

126) Matt Wallace
Engelsmannen Wallace var stekhet för några år sedan och som bäst rankad 23:a i världen, har haft några tyngre säsonger. Wallace låg på plats 125 fram till att Joohyung Kim vann Wyndham Championship på söndagen. Då åkte Wallace ner ett snäpp.

130) Danny Willett
Vann Masters 2016 och fick därmed fem års spelrättigheter på PGA Touren. Nu har de fem åren gått.

136) Harry Higgs
En av tourens nya lite mer lössläppta profiler som redan satt tydliga avtryck. Vem minns inte när tröjan åkte av efter paret på 16:e, publikhålet, under Waste Management Open.

137) Francesco Molinari
Mannen som 2018 vann The Open, blev den första spelaren att vinna alla sina fem matcher i Ryder Cup och sedan gräddade moset med att ta hem totalsegern i Race to Dubai har inte synts till så mycket sedan dess. Molinari får inte spela slutspel i år men han kan fortsätta spela på PGA Tour tack vare segern i The Open (som gav fem års spelrättigheter på PGA Tour)

140) Zach Johnson
USA:s Ryder Cup-kapten 2023, som har två majortitlar i bagaget, missade 125-gränsen men kan lugnt spela vidare nästa år. Han är 14 på listan över mest intjänade pengar på touren vilket håller dörren fortsatt öppen.

159) Luke Donald
Förre världsettan och Europas nästa Ryder Cup-kapten (som ersätter Henrik Stenson) har använt båda sina ”mest intjänade pengar-rättigheter”.

190) Jimmy Walker
Walkers femåriga spelrättigheter efter segern i PGA-mästerskapen 2016 har nu gått ut.

Fedex Cup-rankingen.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-08-08
TournyttDanny WillettDavid LingmerthHenrik NorlanderJimmy WalkerLuke DonaldMatt WallacePGA TourTourkortTournyttZach Johnson
Rulla till toppen