Ashleigh Buhai vann AIG Women´s Open efter fyra särspelshål mot In Gee Chun // Foto: Getty Images

Buhai historisk efter särspeldrama i mörkret

Blev första sydafrikanska att vinna en major på 42 år.

Text: Martin Strömberg • 2022-08-07 Uppdaterad 2022-08-07

Inför sista ronden av AIG Women´s Open hade sydfrikanskan Ashleigh Buhai fem slags ledning och den ledningen förvaltade 33-åringen inledningsvis bra sista dagen på Muirfield. Efter 14 hål ledde hon med tre slag och behövde egentligen bara hålla bollen borta från bunkrar och inte göra något alldeles galet men då kom plötsligt en oväntad miss från den annars så stensäkra Buhai. Hon slog sin drive ner i bunkern kort och till vänster om det 15:e hålets fairway och hittade dessutom ett läge som inte gick att spela framåt. Därifrån ville hon spela sig i sidled men toppade bollen som flög alldeles för långt ut i det tjocka gräset. Det blev till slut en trippelbogey på hålet och plötsligt delade Buhai ledningen med sydkoreanskan In Gee Chun på tio under par, ett resultat som stod sig hela vägen in.

Särspel följde och väl där delade Buhai och Chun tre gånger om innan Buhai på fjärde särspelshålet lyckades slå upp ett långt, svårt bunkerslag en halvmeter från hål för par sedan Chun missat sin parputt. Segern blev klar just i rättan tid, om duon delat även en fjärde gång hade särspelet fått vänta till i morgon med att avgöras på grund av mörkret.

Segern var Buhais första major och första på LPGA Tour, hon har sedan tidigare tre segrar på Ladies European Tour. Buhai blev den första sydafrikanska kvinnan att vinna en major sedan Sally Little vann LPGA Championship 1980.

– Det ligger mycket hårt arbete bakom det här och jag vill verkligen tacka all i mitt team. Jag är stolt över mig själv och jag fick verkligen gräva djupt idag. Det här har varit min favorittävling sedan länge och att få vinna den känns obeskrivligt, sa en tagen Ashleigh Buhai.

Japanskan HInako Shibuno slutade trea, ett slag bakom Buhai och Chun medan Madelene Sagström delade fjärdeplatsen med irländskan Leona Maguire och australiskan Minjee Lee på sju under par, tre slag från särspel.Text: Martin Strömberg • 2022-08-07
TournyttAIG Women's OpenAshleigh BuhaiIn Gee ChunLadies European TourLPGA TourMadelene SagströmMuirfield Golf ClubTournytt
Rulla till toppen