Det är upplagt för en mäktig duell avslutningsdagen av The Open mellan Rory McIlroy och Viktor Hovland // Foto: Getty Images

The Open

Hovland i ledning inför slutronden i The Open

Magisk duell väntar under avslutningsronden på Old Course.

Text: Martin Strömberg • 2022-07-16 Uppdaterad 2022-07-16

Även tredje ronden av The Open spelades i förhållandevis underbart skotskt väder med lätta vindar och till en början skön värmande sol. Bollen som flest åskådare valde att följa var den näst sista med nordirländaren Rory McIlroy och norska Viktor Hovland och det gjorde de rätt i. Hovland inledde bäst och fyra raka snabba birdies på hål 3-6 tog honom upp i täten då ledaren inför tredje ronden Cameron Smith tappade slag tidigt. McIlroy kontrade med birdies på hål 5 och 6 och när han sedan sänkte ett svårt bunkerslag för eagle från cirka 35 meter på hål 10 var duon jämsides i topp.

– Det var delvis tur, delvis skicklighet och en jättebonus att den gick i. Bara att få den upp och i för birdie hade varit fantastiskt, sa McIlroy.

Båda lyckades sedan rada upp par på vägen hem innan de samtidigt hamnade i trubbel på det 17:e hålet, Road Hole. Både McIlroy och Hovland slog över green från ruffen på vänstersidan och nordirländaren fick ett svårt läge intill muren bakom green. Han lyckades chippa upp sig kort på green men fick nöja sig med dagens första bogey. Hovland å sin sida lyckades tvåputta för par från vägen.

Båda avslutade sedan med varsin enkel birdie på sista hålet för 66 slag och delad ledning på 16 under par. Duon har därmed ryckt åt sig en ledning på fyra slag före Cameron Smith och Cameron Young som båda hade det tufft i sista bollen. Smith som varit säkerheten själv på greenerna hade stora problem med att få puttarna i hål och landade till slut på 73 slag för dagen. Young kom in på 71 slag.

– Det var en ganska speciell dag och Rory och jag lyckades pusha varandra ganska bra. Jag har inte spelat bra senaste tiden men det är skönt att det vänder och att det händer just här. I morgon blir min största dag på golfbanan men jag har varit i liknande situationer tidigare och vet att jag kan hantera det, sa Hovland efter sin rond.

Hovland har som bäst hittills varit delad tolva vid två tillfällen i majorsammanhang medan McIlroy har fyra majorsegrar på meritlistan, den senaste kom i PGA Championship 2014.

– Jag är riktigt nöjd med spelet och disciplinen den här veckan men jag kommer att behöva ett lika bra varv i morgon för att få jobbet gjort, sa McIlroy.

På delad femteplats ligger den amerikanska världsettan Scottie Scheffler samt sydkoreanen Si Woo Kim, båda på 11 under par.

Ställningen, The Open

Senaste från The Open:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-07-16
TournyttCameron SmithCameron YoungDP World TourOld Course St AndrewsPGA TourRory McIlroyScottie SchefflerSi Woo KimThe OpenTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen