Viktor Hovland delar tredjeplatsen efter två ronder av The Open Championship på Old Course i St Andrews // Foto: Getty Images

The Open

Magisk eagle lyfte Hovland i The Open

Delar tredjeplatsen efter 36 hål av The Open.

Text: Martin Strömberg • 2022-07-15 Uppdaterad 2022-07-15

Det är norskt på delad tredjeplats efter 36 hål av årets The Open på Old Course i St Andrews. Viktor Hovland har trots en mängd besvärliga bunkerlägen och en del oflyt med lägen och studsar satt sig i ett strålande utgångsläge inför helgen. Ronder på 68 och 66 ger tio under par och under lördagen kommer Hovland att få spela ihop med nordirländska publikfavoriten Rory McIlroy i en riktig kanonboll.

– Jag slår många bra slag den här veckan och någonstans handlar det om att acceptera att golf inte alltid är rättvist. Man kan slå bra slag och hamna uselt och tvärtom. Man måste slå sina slag till de platser man försöker och sedan acceptera vad som händer och gå vidare.

Andra ronden inleddes med tre raka par för Hovland innan han kom igång ordentligt med birdies på hål 4, 5 och 7. Efter vändningen kunde han inte rädda par på hål 11 och missade sedan utslaget i en fairwaybunker på hål 13 med bogey som följd. I det läget kändes Hovland på väg utför men norrmannen lyckades vända tillbaks ronden. Han gjorde en underbar up-and-down för birdie på hål 14 och gjorde sedan så här på andraslaget på hål 15.

– Jag försökte bara att slå den tio meter till vänster om hål men kände direkt att den gick höger. På något sätt lyckades den landa mjukt och trilla ner i hål, helt otroligt.

Efter par på hål 16 och 17 slog han utslaget på sista hålet strax kort om green i The Valley of Sins. Därifrån smekte Hovland upp eagleputten till en halvmeter från hål och puttade säkert ut för en rond på 66 slag. På tio under par är han tre slag bakom australiensaren Cameron Smith, som gick på fenomenala 64 slag under fredagen, och ett slag bakom amerikanen Cameron Young på andraplatsen.

Också danske Nicolai Høigaard gjorde en fin andrarond på 67 slag och delar 24:e plats inför helgen på fyra under par. Tyvärr missade både Henrik Stenson (75-70) samt Alexander Björk (75-71) kvalgränsen som gick på par efter 36 hål.

Hovland har vunnit tre gånger på PGA Tour och två gånger på DP World Tour, men har hittills som bäst varit delad tolva vid två tillfällen i majors. Skulle han vinna på söndag blir han den första norska spelaren att vinna en herrmajor. Suzann Pettersen har tagit två segrar på damsidan, Women´s PGA Championship 2007 samt Evian Championship 2013.

Senaste från The Open:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-07-15
TournyttAlexander BjörkCameron SmithCameron YoungDP World TourHenrik StensonOld Course St AndrewsPGA TourRory McIlroySuzann PettersenThe OpenTournyttViktor Hovland
Scroll to Top