Martin Slumbers tycker inte nya touren känns trovärdig eller är en bra lösning för golfen framåt. Foto: Getty Images

The Open Championship

R&A kommer se över vilka som får spela The Open i framtiden

R&A-chefen Martin Slumbers sågar LIV Golf och säger att kvalreglerna för The Open ska ses över.

Text: Olof Åsgård • 2022-07-13 Uppdaterad 2022-07-13

Det är ett historiskt mästerskap som väntar – det 150:e Open Championship, som avgörs på The Old Course i St Andrews. Där valde R&A-chefen Martin Slumbers att vika en betydande del av hans traditionsenliga presskonferens åt att klargöra hur organisationen ser på den nya touren LIV Golf som finansieras av saudiarabiska statens investeringsfond PIF. 

De spelare som gått över till LIV är välkomna att delta i det öppna mästerskapet i år om de återfinns i rätt rankingkategori eller på annat sätt fyller kvalificeringskriterierna. Bland andra LIV-spelarna Bryson DeChambeau, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Patrick Reed, Ian Poulter och Lee Westwood finns på plats tillsammans med tidigare mästarna Phil Mickelson och Louis Oosthuizen (även de LIV-spelare).

Men nu säger Martin Slumbers att R&A kommer se över kriterierna till nästa år. 
– Och även om vi gör det varje år, förbehåller vi oss absolut rätten att göra ändringar som vårt utskott anser lämpligt. Spelare måste förtjäna sin plats i The Open och det är grundläggande för dess etos och unika globala dragningskraft, säger Slumbers. 

Vidare anser Slumbers att LIV Golf, tvärtemot vad dess vd Greg Norman hävdar, inte är bra för golfens utveckling i det långa loppet. 
– Professionella golfare har rätt att välja var de vill spela och att acceptera prispengarna som erbjuds dem. Jag har absolut inga problem med det överhuvudtaget. Men det finns inget som heter gratis lunch. Jag tror att modellen som vi har sett på Centurion och Pumpkin Ridge (LIV Golfs två första tävlingar) inte är i det bästa långsiktiga intresset för sporten som helhet och drivs helt av pengar. Vi tror det undergräver den meritbaserade kulturen och andan av öppen konkurrens som gör golf så speciell. Enligt min åsikt är kommentaren om att det handlar om att ”växa spelet” helt enkelt inte trovärdig och, om något, skadar vår sport, som vi arbetar så hårt för att förbättra. Vi tror att spelet måste fokusera på att öka deltagandet, uppnå större mångfald och se till att golf verkligen är öppen för alla snarare än den här smala debatten som involverar ett litet antal spelare, säger Slumbers. 

Därför var inte Norman välkommen

Martin Slumbers förklarade också varför tvåfaldige The Open-vinnaren Greg Norman inte bjöds in till bland annat mästarnas middag.

– Vi bestämde att vi inte ville ha distraktionen. Vi ville se till att den här veckan handlade om att spela golf och utse ”Champion Golfer of the year” på söndag. Greg har inte varit här sedan 2010. Han kom inte 2015. Det är faktiskt många år sedan han ens var på The Open. Så det skulle ha funnits en annan anledning till det (att han kom). Det var väldigt tydligt att vi behövde skydda den här veckans integritet.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste från The Open:


Text: Olof Åsgård • 2022-07-13
TournyttMartin SlumbersR&AThe OpenTournytt
Rulla till toppen