Det blir ingen start i sommarens The Open för Tiger Woods som fortfarande hämtar sig efter fotoperationen i april // Foto: Getty Images

The Open Championship

Tiger Woods hårda kritik mot LIV Golf

46-åringen är inte nöjd med nya touren och spelarna som gått över till den.

Text: Olof Åsgård • 2022-07-12 Uppdaterad 2022-07-12

Tiger Woods förbereder sig inför sitt 22:a Open Championship. En major han vunnit tre gånger i karriären, där två av segrarna kommit när mästerskapet spelats på årets värdbana The Old Course i St Andrews. 
Woods lider fortfarande av skadorna han ådrog sig i trafikolyckan förra året och hur mycket han än vill så kommer inte kroppen bli densamma igen. 
– Min kropp kan fortfarande bli lite bättre, men realistiskt sett inte så mycket bättre. Som 46-åring har man inte samma läkkött som vid 26, säger Tiger Woods till den samlade pressen i St Andrews.

Att den här majorn ses som en mer möjlig chans för Woods bottnar i hur linksgolf kräver mer av spelarens strategiska sinne samt också om att han här slipper att promenera upp och ner för fysiskt tärande backar.
– På linksbanor som denna kan man hävda sig även som 50-åring. När det är så hårt i backen kan äldre spelare utnyttja markens konturer för att ge sig själv chansen.

Även om det är The Open-vecka och R&A givit klartecken till LIV-spelare att delta i årets sista major så får spelare och ansvariga många frågor om den nystartade touren. R&A har även markerat mot dess vd Greg Norman (tvåfaldig Open-vinnare) genom att inte bjuda in honom till olika arrangemang för tidigare mästare. 
Tiger Woods har från start stått bakom PGA Tour och aldrig haft en tanke på att lämna. Han säger att Greg Normans handlingar inte gynnar spelet, alltså tvärtom vad Norman själv påstår. Och Woods är inte nöjd över de spelare som tagit steget över till LIV.
– Jag vet vad PGA Tour står för och vad den gett oss spelare genom åren. Jag tycker spelarna vänder detta ryggen. De gör det för garanterade pengar, och varför ska de då ens träna? Varför ska de slita i smutsen, när det är som allra jobbigast när de får pengar oavsett? De får väldigt mycket pengar för att spela 54 hål. 54 hål är för seniortouren, för de som är lite äldre och mer slitna i kroppen, säger Tiger Woods som också uttrycker sin oro för de yngre spelare som skrivit på för LIV Golf:
– 72-hålstävlingar är riktiga test. Vi hade till och med 36 håls-särspel i majors förut. Nu ser jag inte hur utvecklingen är bra på sikt för de här spelarna. Speciellt om LIV-tävlingarna inte ger rankingpoäng. Då kan de inte klättra på världsrankingen, och det hade varit tråkigt för de här duktiga spelarna att aldrig få chansen att uppleva en riktig majortävling, att gå på Augusta Nationals fairways eller komma hit till St Andrews.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste från The Open:


Text: Olof Åsgård • 2022-07-12
TournyttThe OpenTiger WoodsTournytt
Rulla till toppen