Haotong Li firar första segern på över fyra år på sista greenen i München // Foto: Getty Images

DP World Tour

Ville sluta för tio månader sedan – idag vann Li 3,6 miljoner

Tårar av glädje efter monsterputten på första särspelshålet.

Text: Martin Strömberg • 2022-06-26 Uppdaterad 2022-06-26

De flesta proffskarriärer i golf har sin berg och dalar. För kinas Haotong Li har de senaste åren till stora delar varit en enda lång plåga. Under slutet av 2020 och hela 2021 missade Li 18 av 21 kvalgränser och en period under förra året hade han helt tappat lusten att kämpa vidare.

– För bara tio månader sedan var jag beredd att sluta spela golf och tänkte allvarligt på att göra något annat. Och sedan händer detta, det är golf, sa en jublande glad Haotong Li efter segern i särspel i BMW International Open.

Det var annars en märkbart spänd Haotong Li under de avslutande hålen av tävlingen. Han hade varit i ledningen efter alla ronder av tävlingen men med tre hål kvar blev han upphunnen av belgaren Thomas Pieters och Ryan Fox från Nya Zeeland. Han spred slag åt höger och vänster och vändningen tillbaks kom efter att han missat utslaget grovt på det 16:e hålet, ett kort par fyra-hål över vatten. Men istället för att fastna i grenarna på trädet i vattenhindret tog sig Lis boll över och la sig på kanten på rätt sida. Därifrån chippade han in och rullade i en fyrametersputt för birdie. I det läget för att ta sig upp jämsides med Pieters.

– Jag visste att det skulle bli tufft idag och jag spelade verkligen inte perfekt golf. Men jag sa till mig själv hela vägen att hänga i och kämpa hela vägen. Om jag vann eller förlorade spelade ingen roll men jag skulle ge allt.

En ny birdie på det svåra 17 tog Li upp i ensam ledning men han kunde sedan inte matcha Pieters birdie på det 72:a hålet, tävlingen gick till särspel där Li ställdes mot Pieters. Väl där slog Li utslaget för mycket vänster men hade marginalerna med sig igen, både där och på andraslaget, som studsade farligt nära vattenhindret vid green. En misslyckad toppad chipp gav övertaget till Pieters som hade en birdieputt från tre meter, men då hände det som gör golfen till det mest oförutsägbara av spel. Li rullade i sin birdieputt från en bit över tio meter och när Pieters sedan följaktligen brände sitt försök visste jublet inga gränser. Li tog sin första seger på över fyra år.

– Jag kan inte beskriva känslan med ord. Jag måste tacka min caddie Zhi Yang som jag träffade för tio månader och som blev min caddie sedan. Han har varit med mig genom mörka tider och jag skäller ofta på honom men det är alltid han som tar hand om mig och fixar allt. Jag kan knappt tro att detta händer mig igen, sa Li.

Bästa svensk i München blev Kristoffer Broberg på en delad 48:e plats, 14 slag bakom Li.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-06-26
TournyttDP World TourHaotong LiKristoffer BrobergRyan FoxThomas PietersTournytt
Rulla till toppen