Matthew Fitzpatrick tackade sin ökade längd från tee för segern i U.S. Open på The Country Club // Foto: Getty Images

U.S. Open

Fitzpatrick starkast i U.S. Open

Tackade sin längd från tee för segern.

Text: Martin Strömberg • 2022-06-20 Uppdaterad 2022-06-20

Efter en gastkramande avslutning lyckades engelsmannen Matthew Fitzpatrick vinna U.S. Open på The Country Club utanför Boston. Han blev den första engelsmannen att vinna U.S. Open sedan Justin Rose vann 2003 och blev den blott andra herrspelaren i historien att vinna både U.S. Amateur och U.S. Open på samma bana.

– Det är en kliché men det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Jag känner mig så bekväm runt den här banan. Jag vet precis var jag ska slå bollen och var jag kan missa och det är underbart att vinna här igen, sa segraren efter tävlingen.

Fitzpatrick inledde sista ronden i delad ledning med Will Zalatoris men tidigt under slutronden blandade sig också världsettan Scottie Scheffler i segerstriden. Scheffler gjorde fyra birdies första sex hålen men två raka bogeys på hål 10 och 11 bromsade världsettan. Zalatoris fick en trög start med två tidiga bogeys men arbetade sig in i slutronden med birdies på hål 6, 7 och 9.

Det blev också den trion som på sluthålen gjorde upp om segern. Scheffler var fem under inför sista hålet och lyckades inte bättra på den siffran på sista hålet utan slutade fem under par. Inför avslutningshålet var Fitzpatrick sex under men han slog sin driver ner i vänstra fairwaybunkern, en bunker som skördat många offer under veckan. Engelsmannen hade lyckligtvis flytet att bunkerkanten inte var i vägen för andraslaget och han kunde slå upp sig till drygt sex meter från hål. Han missade dock birdieputten och slutade sex under par, och gav därmed Will Zalatoris möjligheten att ta tävlingen till särspel från knappt fem meter. Amerikanens putt missade med någon centimeter på vänstersidan.

– Är det något som jag är osäker på så är det slag från fairwaybunkrar men läget gav mig inga alternativ vilket gjorde slaget enklare. Jag var tvungen att slå den mot flaggan eller vänster om, annars hade jag varit tvungen att gå för nära bunkerkanten. Jag funderade inte så mycket utan insåg att jag behövde träffa green eftersom jag visste att Will skulle slå upp sig nära.

Planen fungerade perfekt och Fitzpatrick fick äntligen kalla sig för majorsegrare. Engelsmannen har länge haft svårt att prestera i majors och hade inför PGA Championship tidigare i år bara en topp tio på 27 starter. Men Fitzpatrick tackar sin ökade längd för att han har gett sig bättre möjlighet att konkurrera på tuffa banor. Från att tidigare ha varit en de mer kortslående håller han nu jämna steg med dem som slår längst.

– Jag har ökat längden med min driver cirka 15 meter tack vare ett träningsprogram som jag fått av Mike (Walker) och Sasho MacKenzie, min fysio. Det blir en mental fördel när man vet att man slår längre än många andra.

Fitzpatrick hade tidigare vunnit sju titlar på Europatouren varav två segrar i tourfinalen DP World Tour Championship 2016 och 2020. Hann vann också Nordea Masters på Bro Hof 2016. Segerchecken i årets U.S. Open var cirka 35 miljoner kronor.

Segern var naturligtvis också stor för Fitzpatricks caddie, Billy Foster, som gått caddie av massor av stora spelare under över 30 år utan att någonsin lyckats vinna en major. Nu fick han äntligen vinna en.

David Lingmerth slutade på delad 49:e plats, 16 slag bakom Fitzpatrick medan Sebastian Söderberg var ett slag längre ner på delad 53:e plats.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Senaste nytt från U.S. Open:


Text: Martin Strömberg • 2022-06-20
TournyttDavid LingmerthMatthew FitzpatrickPGA TourScottie SchefflerSebastian SöderbergThe Country ClubTournyttU.S. OpenWill Zalatoris
Rulla till toppen