Justin Thomas fick lyfta Wanamaker Trophy för andra gången i karriären. Foto: Getty Images

PGA Championship

Justin Thomas majorvinnare igen – vann i särspel

Justin Thomas vann PGA Championship på Southern Hills. Hans andra majorseger i karriären och andra i mästerskapet.

Text: Olof Åsgård • 2022-05-23 Uppdaterad 2022-05-23

Chilenaren Mito Pereira gick ut som ledare sista ronden i PGA Championship. Trots att han inte glänste spelmässigt och tappade några slag behöll han sin ledning hela ronden. När han kom till 18:e tee ledde han med ett slag och hade allt i sina egna händer.
Då tappade Pereira fokus vid utslaget och efter en märklig sving hamnade bollen i vattnet. Segern och en plats i särspelet försvann och det blev dubbelbogey för Pereira som föll till en delad tredje plats.
– Såklart att det svider men som helhet är jag väldigt nöjd med den här veckan. Jag kom hit i måndags och hoppades att jag skulle klara kvalgränsen, idag ville jag vinna men det blev tyvärr inte så, sa Pereira efter ronden.

I klubbhuset väntade Justin Thomas och Will Zalatoris, båda fem under par, och efter Pereiras kollaps stod det klart att de skulle göra upp om segern i särspel över tre hål. 

Justin Thomas inledde PGA Championship med två 67-rundor. På lördagen fick han inte till samma fina spel och efter 74 slag tappade han till sjunde plats. Han var sju slag efter Pereira inför den avslutande ronden då det fina spelet kom tillbaka och Thomas gick återigen på 67 slag.

Will Zalatoris var i ledning efter 36 hål men precis som Thomas tappade han tredje ronden. Under söndagen var Zalatoris den spelare som satte mest press på Pereira, men utan att imponera. Zalatoris gick ett över par och det räckte för särspel mot Justin Thomas. 

Särspelet skedde på hål 13 (par 5), hål 17 (par 4) och hål 18 (par 4). 

Båda gjorde birdie på 13. På 17 tog Justin Thomas kommandot med en birdie medan Zalatoris gjorde par. De hade sedan varsin birdieputt på sista särspelshålet. Zalatoris missade sin och Thomas hade därmed två puttar för seger i mästerskapet. Han missade birdien men satte bra hastighet på putten och kunde sedan knacka i bollen för karriärens andra majortitel och seger i PGA Championship. Han vann även 2017. 

– Jag hade ingen känsel i benen när jag gick fram för att putta i bollen. Att tvåputta från det avståndet är inga konstigheter i vanliga fall, men nerförsputt när du vet att du kan tvåputta för seger… Jag var väldigt glad att bollen stannade så nära hålet. Tidigare i veckan fick jag frågan vilken ledning som är säker. Ingen ledning, svarade jag. Det är så svårt här. Men träffar du fairway kan du göra birdies. Bones (caddien) gjorde ett utmärkt jobb att hålla mig fokuserad idag, säger Justin Thomas.

Tvåan Will Zalatoris har två andraplatser och totalt fem topp-10-placeringar på endast åtta majorstarter.

Resultat PGA Championship 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:


Allt från PGA Championship 2022:


Text: Olof Åsgård • 2022-05-23
TournyttJustin ThomasMito PereiraPGA ChampionshipTournyttWill Zalatoris
Rulla till toppen