Greg Norman är ständigt i blåsväder nuförtiden. Foto: Getty Images

Norman får stark kritik av Amnesty

LIV Golfs vd kommenterade journalistmord med ”vi har alla gjort misstag”. Nu får han kritik från flera håll.

Text: Olof Åsgård • 2022-05-13 Uppdaterad 2022-05-13

Tidigare i veckan kommenterade LIV Golfs vd Greg Norman mordet på den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi.
– Vi har alla gjort misstag och du måste lära dig av dessa misstag och hur du kan rätta till dem framöver, sa Norman.

Han har tidigare kommenterat mordet så här:
– Det är förkastligt vad som hände med Khashoggi men jag tänker inte diskutera politiken. Jag vet inte vad den saudiska regeringen gör. Jag vill inte gå in på det. Varje land har ett kors att bära.

Nu får han stark kritik från flera håll. Däribland Amnesty International som menar att Saudiarabien använder nya LIV Golf Invitational Series för att ”rengöra dess bloddränkta rykte”, så kallad sportswashing.
– Regimens mänskliga rättigheter är en styggelse. Greg Normans kommentarer om att den saudiska regeringens brutala mord på Jamal Khashoggi och dess försök till mörkläggning var ett ”misstag”, är felaktigt och allvarligt missriktat, skriver Amnesty International.

Human Rights Watch om Saudiarabiens intresse i golfen

PGA Tour och DP World Tour har nekat de spelare som sökt dispens till första LIV Golf-tävlingen i juni.
Human Rights Watch säger till Svensk Golf att spelare som väljer att delta i evenemang som syftar till att förbättra bilden av ett land måste vara tydlig med vilka värderingar man själv står för och vara beredd att ta ställning för mänskliga rättigheter.

– Saudiarabien är en absolut monarki, utan demokrati eller val, som har en långvarig historia av kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Landet har inga oberoende medier och en ytterst begränsad yttrandefrihet, säger Måns Molander, Nordic Director HRW, till Svensk Golf och fortsätter:
– Vi från HRW har varit tydliga med att personer som deltar i, eller på annat sätt stöttar, statssponsrade evenemang som syftar till att förbättra Saudiarabiens publika bild, måste vara tydliga med vilka värderingar man står för, vara beredda att ta ställning för mänskliga rättigheter, likabehandling och yttrandefrihet, alternativt inte delta i event som syftar till att legitimera ett förtryck.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-05-13
TournyttGreg NormanLIV Golf Invitational SeriesTournytt
Rulla till toppen