Greg Norman får äntligen berätta om sina och LIV Golf Investments planer. Foto: Getty Images

Tourkriget

Nya LIV Golf Invitational Series drar igång i juni

Greg Norman och LIV Golf Investments har lanserat schemat för nya touren.

Text: Olof Åsgård • 2022-03-17 Uppdaterad 2022-03-17

Efter många turer och mycket snack lanserar saudibackade LIV Golf Investments sina planer för en ny golftour. Namnet blir inte Super Golf Leauge utan LIV Golf Invitational Series och har åtta tävlingar inplanerade under 2022. Den första spelas 9–11 juni, veckan före U.S. Open, på Centurion Golf Club utanför London. 

Sedan följer fyra tävlingar i USA, en i Thailand och en i Saudiarabien. Serien ska avslutas med ett lagmästerskap men var den ska spelas är inte klart än. 48 spelare och tolv fyramannalag spelar 54 hål utan kvalgräns med kanonstart.

Den totala prissumman blir 255 miljoner dollar, motsvarande 2,3 miljarder kronor. 

De första sju tävlingarna kommer ha drygt 180 miljoner kronor i prissumma och ytterligare knappa 50 miljoner kronor som de tre bästa ”lagen” delar på. 

Efter de sju första tävlingarna kommer de tre bästa individuella spelarna dela på cirka 270 miljoner kronor. Sedan i tourfinalen är totala prispotten 450 miljoner kronor.

Dessa prissummor är av unik storlek. Förra veckans The Players Championship var rekord för PGA Tour, 20 miljoner dollar. En summa som på LIV Golf Invitational Series blir standard.

– Jag vill att golf ska växa, att spelare ska få fler möjligheter och att fans ska ha roligare. Vi har gjort vårt bästa för att skapa ett schema som tillåter spelare att spela någon annanstans, samtidigt som de fortfarande deltar i våra evenemang. Jag tror att spelare i allt större utsträckning kommer att göra framsteg när det gäller att uppnå sin rätt att spela där de vill. Vi kommer att hjälpa till på alla möjliga sätt och kommer att ge golfare möjligheter att uppnå sin fulla potential, säger Greg Norman, vd LIV Golf Investments. 

PGA Tour-kommissionären Jay Monahan har meddelat alla spelare att de kan räkna med disciplinära påföljder vid spel på den nya touren. Greg Norman uppgav igår att de första tävlingarna kanske kommer ha blygsamma startfält sett till ranking och stjärnstatus.

LIV Golf Invitational Series 2022: 

  • 9–11 juni: Centurion Golf Club, London, England
  • 1– juli: Pumpkin Ridge Golf Club, Portland, Oregon.
  • 29–31 juli: Trump National Golf Club Bedminster, Bedminster, New Jersey.
  • 2–4 September: The International, Boston, Massachusetts.
  • 16–18 september: Rich Harvest Farms, Chicago, Illinois.
  • 7–9 oktober: Stonehill Golf Club, Bangkok, Thailand
  • 14–16 oktober: Royal Greens Golf Club, Jeddah, Saudi Arabia
  • 28–30 oktober: Team Championship, (spelplats meddelas senare)

Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-03-17
TournyttGreg NormanLIV Golf InvestmentsLIV Golf Invitational SeriesTournytt
Rulla till toppen