Phil Mickelson verkar bli borta från spelet en längre period. Foto: Getty Images

Tourkriget

Phil Mickelson ber om ursäkt och tar en paus

51-åringen kommenterar uppståndelsen kring hans uttalanden om Super Leauge och PGA Tour.

Text: Olof Åsgård • 2022-02-23 Uppdaterad 2022-02-23

I slutet av förra veckan kom utdrag ur en kommande bok av journalisten Alan Shipnuck där Phil Mickelson kommenterar PGA Tour, Saudiarabien och sina avsikter med att engagera sig i att skapa en ny golftour. Mickelson sa bland annat att de saudiska pengarna, trots att de kommer från ”läskiga jävlar” som avrättar folk, gav möjligheter att tvinga fram förändringar på PGA Tour som han menar agerar som en girig diktatur där spelarna inte får tillräckligt stor del av kakan. Uttalandena sände chockvågor genom golfvärlden och kort efteråt gick Bryson DeChambeau och Dustin Johnson (som omgärdats av rykten att de var aktuella för den nya touren) ut med att de kommer stanna på PGA Tour. 

Phil Mickelson verkade ha gått under jorden men under tisdagen publicerade han ett uttalande på sina sociala medier där han ber om ursäkt för sina yttranden och antydde att han kommer ta en paus. 

Mickelson skriver att han använde ord han ångrar men som ryckts ur sitt sammanhang och inte publicerats med hans tillåtelse. Han vidhåller dock att golfen behöver förändras och att han bara haft goda erfarenheter av det saudibackade LIV Golf Investments. Under tisdagen bekräftade också Mickelsons sponsor KPMG att de beslutat att avsluta sitt samarbete med spelaren.

Hela Phil Mickelsons ursäkt:    

Phil Mickelson

Född: 16 juni 1970

Land: USA

Blev proffs: 1992

Största seger: The Masters 2004, 2006, 2010. The Open 2013, PGA Championship 2021.

Toursegrar: 57 titlar, varav 6 majors och 45 på PGA Tour. 

Nuvarande världsranking (mars 2022): 42

Inspelade prispengar (mars 2022): cirka 860 miljoner kronor


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-02-23
TournyttLIV Golf InvestmentsPGA TourPhil MickelsontourkrigetTournytt
Rulla till toppen