Phil Mickelson går till hårt angrepp mot touren i kommande inofficiell biografi. Foto: Getty Images

Tourkriget

Phil Mickelson: PGA Tour är en diktatur

Amerikanen förklarar varför han ser Saudiarabiens golfengagemang som en möjlighet att förändra PGA Tour.

Text: Olof Åsgård • 2022-02-18 Uppdaterad 2022-02-18

Amerikanska journalisten Alan Shipnuck ger i maj ut en (inofficiell) biografi om Phil Mickelson, 51.
I ”Phil: The Rip-Roaring (and Unauthorized!) Biography of Golf’s Most Colorful Superstar” pratar Mickelson om den nya golftouren som ska finansieras med saudiarabiska medel. Enligt uppgifter till författaren Shipnuck ska detaljer för nya ”Super League” presenteras i mars under PGA Tours flaggskeppstävling The Players Championship på TPC Sawgrass.

I en intervju med författaren som gjordes förra hösten pratar Mickelson öppet om att han och tre andra spelare, som inte namnges, finansierat advokater som varit med och utformat den saudiska tourens operativa ramverk. Mickelson förklarar också varför han överväger att gå med i nya touren:

”De är läskiga jävlar att befatta sig med. Vi vet att de mördade Khashoggi (saudisk journalist som mördades på Saudiarabiens konsulat i Turkiet 2018) och har en bedrövlig syn på mänskliga rättigheter. De avrättar människor som är homosexuella. Med allt det i åtanke, varför skulle jag ens överväga det? Anledningen är att detta är enda möjligheten att förändra PGA Tour, som har kommit undan med manipulativa och tvångsmässiga taktiker eftersom vi spelare inte haft något att sätta emot. Har du ingen hävstång kommer du inte kunna göra det som är rätt. De saudiska pengarna har äntligen gett oss den hävstången. Jag är inte säker på att jag ens vill fortsätta och gå med, men bara tanken på det är att vi kan få saker gjorda med PGA Tour.” 

Phil Mickelson utvecklar sin kritik mot PGA Tour: 

”De sitter på digitalt innehåll till ett värde av hundratals miljoner dollar som vi spelare skulle kunna använda på våra sociala medier. Spelarna måste äga allt detta. Vi slog de där slagen, vi skapade de ögonblicken, vi borde vara de som tjänar pengarna. Touren behöver inte de pengarna. De sitter redan på ett lager på 800 miljoner dollar. Hur tror du att de finansierar PIP? Eller kan investera 200 miljoner dollar i Europatouren? PGA Tour är tänkt att vara en ideell organisation som delar ut pengar till välgörenhet. Hur i helvete är det lagligt för dem att ha så mycket pengar? Svaret är, det är det inte. Men de vill alltid ha mer och mer. De måste kontrollera allt. Deras ego kommer inte att tillåta dem att göra de eftergifter de behöver.”

I ett annat utdrag går Mickelson till hårt angrepp: 

”Touren gillar att låtsas att det är en demokrati, men det är egentligen en diktatur som ställer spelarna mot varandra. De bästa spelarnas oro skiljer sig mycket från killarna som är lägre på pengalistan, men det finns många fler av dem. De använder toppkillarna för att göra sin egen situation bättre, men toppkillarna har inget att säga till om.”

Enligt Shipnuck vill Mickelson se ett system som liknar den amerikanska kongressen där Representanthuset (alla spelare utom de bästa) röstar om saker som sedan antingen förkastas eller arbetas om av Senaten (de allra bästa spelarna).

”På så vis kommer inget bli gjort utan att båda sidor har givit sitt godkännande.” säger Mickelson. 

Mickelson tror att den saudiska Super League kan bli verklighet om inte PGA Tour genomgår stora förändringar.

Phil Mickelson

Född: 16 juni 1970

Land: USA

Blev proffs: 1992

Största seger: The Masters 2004, 2006, 2010. The Open 2013, PGA Championship 2021.

Toursegrar: 57 titlar, varav 6 majors och 45 på PGA Tour. 

Nuvarande världsranking (mars 2022): 42

Inspelade prispengar (mars 2022): cirka 860 miljoner kronorText: Olof Åsgård • 2022-02-18
TournyttLIV Golf InvestmentsPGA TourPhil MickelsonTournytt
Rulla till toppen