Det kan bli en ny golftour för herrar. Men just nu är allt väldigt diffust. Foto: Getty Images

Tourkriget

Allt vi ”vet” om Super League

Vi ger en mer ingående bild av den eventuella nya supertouren för herrar.

Text: Olof Åsgård • 2022-02-16 Uppdaterad 2022-02-18

Det händer saker i herrarnas tourvärld och det är inte helt enkelt att hänga med i turerna och förstå vad som är på riktigt och inte bland alla rykten som florerar. Nedanstående kommer inte bringa mer klarhet i vad som ska ske men förhoppningsvis ge en lite större bild av vad som hänt.

Bakgrund

PGA Tour och DP World Tour (tidigare European Tour) samarbetar och har stärkt sina allianser till denna säsong. Bland annat genom att samordna tävlingar i större utsträckning.  

Asian Tour samarbetade tidigare med DP World Tour men har i år inlett ett samarbete med LIV Golf Investments som kommer arrangera tio penningstinna Asian Tour-tävlingar. 

Bakom LIV Golf Investments, där förre storspelarern Greg Norman är vd, står saudiarabiska statens investeringsfond PIF, som nyligen köpte Premier League-laget Newcastle.

PGA Tour och DP World Tour är starka motståndare till Asian Tour-samarbetet och Saudiarabiens, genom LIV Golf Investments, förmodade strävan att bilda en ny supertour – Super League – där världens bästa spelare ska spela. När, var och på vilket sätt finns i nuläget inga uppgifter om.

Super League

Super League, ibland kallad Super Golf League eller Saudi Golf League, är en ny tour som ska hålla på att förberedas. Det är Saudiarabien och LIV Golf Investments som pumpar in pengar i golfen för att säkra de bästa spelarna och golfstjärnor till den nya touren. 

Greg Norman

Den australiske golfikonen är vd och publik frontfigur för LIV Golf Investments. Sedan han tillträdde i höstas har han anställt personer på viktiga positioner som arbetat på eller lämnar PGA Tour eller DP World Tour.
Greg Norman stod bakom den snarlika World Golf Tour på 1990-talet där 40 spelare skulle inbjudas till åtta stängda tävlingar utan kvalgräns. Det hela sköts i sank när PGA Tour några år senare lanserade World Golf Championships, som fortfarande ingår i deras och DP World Tours schema.

Konflikten

PGA Tour och DP World Tour har tidigare hotat om uteslutning på sina tourer om spelare går över till Super League. 

Inte samma som Premier Golf League

Super League blandas ibland ihop med Premier Golf League som är ett annat projekt som numera ligger på is. Där skulle de bästa spelarna i världen tävla i ett Formel 1-format där spelarna ingick i olika ”stall” och det skulle tävlas i en individuell klass och en lagklass. 

Vad som hänt

Golftävlingen Saudi International i Saudiarabien ingick tidigare i DP World Tours spelschema. I år ingick den i Asian Tour. Många profilerade spelare valde att spela tävlingen och de ska, precis som tidigare upplagor, ha fått stora summor i appearance fee (dyka upp-pengar). Inför tävlingen var det osäkert om PGA Tour och DP World Tour skulle ge spelarna dispens. De gjorde det till slut med villkor att de spelar tävlingar på deras tourer i framtiden. 

Greg Norman, LIV Golf Investments vd, hyllade ”rebellerna” som spelade Saudi International. 

Inför den tävlingen annonserade LIV Golf spelschemat för Internatinal Series (de tio penningstinna tävlingarna på Asian Tour). De flesta ska spelas i Asien och Mellanöstern men en av dem ska spelas i sommar på Centurion Club utanför London, nära Wentworth och DP World Tours huvudkontor. En tydlig markering mot konkurrenten.

Ryktena

Henrik Stenson var en av spelarna som ställde upp i Saudi International. Innan tävlingen ryktades det om att svensken erbjudits 30 miljoner dollar för att ingå i nya Super League. Detta har inte bekräftats från något håll. Ryktet sa också att Stenson fått ett ultimatum av DP World Tour – väljer han Super League får han aldrig bli Europas Ryder Cup-kapten. 

Engelsmannen Ian Poulter, som också spelade Saudi International, ska ha fått liknanden ultimatum. Inget av detta har bekräftats. 

Bryson DeChambeau, som enligt rykten ska bli ansiktet utåt för Super League, ryktades först ha blivit erbjuden 1,2 miljarder kronor. Detta förnekade DeChambeau själv genom ett ord: ”Fel”, i en kommentar på Instagram. 

Ryktet florerade under Saudi International. Två veckor senare kom nästa uppgift – att DeChambeau istället ska ha blivit erbjuden över drygt två miljarder. Varken DeChambeau eller saudiska representanter har bekräftat detta.

DeChambeau, som avbröt Saudi International på grund av skada, omgavs sedan av rykten om att han mörkade skador för att inte spela på PGA Tour längre – och istället nu vara klar för framtida starter i Super League. DeChambeau gick ut starkt och förnekade detta på sina sociala medier. Trots det hålls ryktena vid liv.  

Amerikanen Kramer Hickok, rankad 126 i världen, sa i veckan i podcasten Stripe Show att 17 spelare redan har skrivit på för Super League. Han själv är inte en av dem och han ville inte säga vilka de var. Men enligt Hickok kan den nya touren vara igång redan i sommar. 

Sekretessavtalen

Inför Saudi International sa Lee Westwood att han inte kunde svara på frågor om någon Super League eftersom han skrivit på ett sekretessavtal. 

Även Dustin Johnson nämnde liknande, vilket tyder på att de allra flesta spelare som kontaktats har skrivit på avtal. 

Enligt Phil Mickelson har alla spelare topp-200 i världen kontaktats. 

Phil Mickelson

Den 51-årige amerikanen har varit den spelare som pratat mest om Super League. Han anser att konkurrensen stärker golfen och att det har gjort saker bättre på PGA Tour (som likt DP World Tour höjt prissummor och bonuspengar till denna säsong).

”Gör det för pengarna”

En del spelare har förklarat varför de ställde upp i Saudi International. För engelsmannen Tommy Fleetwood var det självklart. 

– Jag gör det för pengar och för rankingpoäng. Är de bästa spelarna på plats är det mer rankingpoäng att spela om. Jag är ingen politiker, sa Fleetwood.

Viktigt att poängtera är att detta handlade om hans deltagade i Saudi International, inte att han gått med i en ny tour. 

Liknande uttalanden har kommit från andra spelare och forne storspelaren, numera golfkommentatorn Andrew Coltart har kallat dessa spelare och deras uttalanden för tondöva.

– Jag är besviken på vissa spelare som pratar om dessa miljoner i ordalag som ”jag försöker bara försörja mina barn” samtidigt som vanligt folk går in i fattigdom, inflationen går i taket och folk kämpar för att betala räkningar och sätta mat på bordet. Det är tondövt. Du behöver vara mer medveten, sa Coltart.   

De som säger nej

Collin Morikawa, Jon Rahm, Rory McIlroy hör till de största namnen som valt att säga nej till en utbrytartour. 

– PGA Tour är mitt hem, säger Morikawa. 

Flera forna storstjärnor har uttryckt sin oro. Däribland Colin Montgomerie och Paul McGinley. 

– Det här ser inte bra ut för spelet, dessa stora prissummor och skriva på-pengar i en redan väldigt rik sport, säger McGinley.

LÄS MER:


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-02-16
TournyttLIV Golf InvestmentsSuper LeagueTournytt
Scroll to Top