14-årige Ratchanon Chantananuwat drar på från tee. Bild: Getty Images

Asian Tour

14-åringen som utmanar storstjärnorna

Ratchanon Chantananuwat. Lägg det namnet på minnet.

Text: Bo Steffensen • 2022-02-05 Uppdaterad 2022-02-05

Saudia International, den första tävlingen i saudiarabiska LIV Golf Investments miljardsatsning, pågår just nu på Royal Greens and Country Club vid Saudiarabiens västkust.
Dem omdiskuterade tävlingen ingår på Asian Tour och det har pratats om mångmiljonbelopp i ersättning till de stjärnor som kommit dit. Spelare som, bland andra, Dustin Johnson, Sergio Garcia, Ian Poulter, Tony Finau, Henrik Stenson och Lee Westwood.
Men frågan är om inte en thailändsk amatör rankad 463:a i världen drar minst lika många blickar till sig ­– 14-årige Ratchanon Chantananuwat.
Chantananuwat gjorde debut på Asientouren i november förra året. Han slutade på 15:e plats. Sedan dess har han spelat ytterligare tre tävlingar på touren och slutat 30, 3 och 34.
Nu gör han alltså sitt femte framträdande.
– Jag är självklart väldigt lyckligt lottad. Jag är förmodligen en av få, om inte den ende i min ålder som får spela sådana här tävlingar. Och ja, jag lär mig massor av saker. I går var jag klar tidigt och gick för att kolla på Dustin Johnson. Jag hade pratat med Paul Casey i Singapore och han sa att DJ är nog en av de mest förberedda och smartaste golfarna just nu, sa Chantananuwat till media efter sin lördagsrond.
Planen är att så småningom gå på college i USA.
– Jag är inte hundra procent säker på var än för jag vet ju inte ens vilka ämnen jag kommer att välja. Jag är helt enkelt för ung fortfarande. De kan inte ens kontakta mig.

Ratchanon Chantananuwat spelade de första två ronderna med Cameron Smith och Joaquin Niemann. Han gick runt på 69 respektive 71 slag och klarade kvalgränsen med fem slags marginal.


Inför lördagens rond, där han spelade med Lee Westwood och Joco Ahlers, lade Lee Westwood ut den här på sitt Instagramkonto.


­– Lee var väldigt trevlig. Jag lärde mig mycket av honom. Jag tycker att hans närspel är bra men han hamnade i många tuffa lägen i dag. Fast han var tålmodig och trevlig, sa Chantananuwat som självklart hade sett Westwoods inlägg redan på fredagskvällen.
– ­Jag åt middag och fick en notis om att han precis börjat följa mitt konto, det är coolt. Och han nämnde mig i sin story också. Jag har fått nästan 300 nya följare tack vare det, säger han.

Redan som 13-åring spelade Chantananuwat Singha Pattaya Open på den thailändska touren. Han slutade 36:a efter 68–70–68–70.
Han är rankad 54 i världen bland amatörer.
I veckans tävling ligger han delad 53;a inför sista ronden. På lördagen började han bra med 34 slag ut, men fick släppa till 40 slag på hemvägen. Därmed är han +4 totalt och åtta slag efter ledande Harold Varner III (–12).
14-åringen håller dock jämna steg med spelare som Rafa Cabrera Bello och Marc Leishman.
I mars fyller Ratchanon Chantananuwat 15 år.
Vad månde bliva?

Henrik Stenson (70–72–70) är –2 totalt och ligger på en delad 22;a plats.
Björn Hellgren (68–74–75) är +7 totalt och delad 66:a

LEDARTAVLAText: Bo Steffensen • 2022-02-05
TournyttAsian TourRatchanon ChantananuwatSaudi InternationalTournytt
Rulla till toppen