Bryson DeChambeau ska ha erbjudits en fantasisumma för att ingå i en ny golftour. Foto: Getty Images

”Super Golf League”

Bryson DeChambeau ska ha erbjudits miljardsumma

Många rykten omger saudibackade Super Golf Leauge. Men få klarheter.

Text: Olof Åsgård • 2022-02-03 Uppdaterad 2022-02-04

I veckan spelas Saudi International på Asian Tour. Tävlingen ingick tidigare i European Tour (nuvarande DP World Tour). Kort sammanfattat så är PGA Tour och DP World Tour upprörda över saudibackade LIV Golf Investments involvering i veckans Asian Tour-tävling och de tio saudibackade Asian Tour-tävlingarna. Dessa ingår i nya The International Series som sedermera kanske utmynnar i en helt ny tour – Super Golf Leauge, ibland omnämnd som Saudi Golf League.

Stora delar av världseliten och framgångsrika veteraner är på plats i Saudiarabien, däribland Henrik Stenson, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Phil Mickelson, Lee Westwood och Ian Poulter. De har fått dispens av PGA Tour att spela, med tillhörande villkor om att förbinda sig till framtida spel i AT&T Pebble Beach Pro-Am. 

I samband med tävlingen florerar en mängd rykten om en framtida Super Golf League. Men spelare och ansvariga kan inte säga så mycket. 

– Jag vet inte om jag vill svara på frågor om det. Jag har skrivit på ett sekretessavtal, säger Lee Westwood när han får frågan om han blivit tillfrågad att ingå i en ny tour.

Både Ian Poulter och Henrik Stenson ska ha erbjudits 30 miljoner dollar. Det här har dock inte bekräftats av varken spelare eller företrädare för nya touren. 
Enligt uppgifter i Daily Mail och The Daily Telegraph skulle Poulter och Stenson antingen uteslutas från DP World Tour eller aldrig bli aktuella som Ryder Cup-kaptener för Europa. Inte heller dessa uppgifter har bekräftas från något håll. 

Daily Mail rapporterar även att världsnian Bryson DeChambeau erbjudits en fantasisumma för att ingå i nya Super Golf Leauge. 100 miljoner pund, motsvarande 1,25 miljarder (!) kronor. *Uppdatering 4/2: DeChambeau dementerade detta senare i en Instagram-kommentar.

Den ende som har litegrann att säga om vad som händer är Phil Mickelson. 
– Jag tror alla spelare har blivit kontaktade. Säkert alla inom topp-100 i världen. Jag tror alla tittar på det och ser delar som verkligen kan hjälpa och gynna deras situation, deras liv och karriärer men sedan finns det delar som de förmodligen är bekymrade över, säger Mickelson.

Mickelson håller inte med dem som tycker att det som händer och omger LGI och Asian Tour förstör för den professionella golfen.
– Jag är tacksam för det faktum att det finns konkurrens och att det har möjliggjort en mycket bättre miljö på PGA Tour. Vi skulle inte ha ett program som PIP (bonus för spelare som engagerar mest fans) för toppspelarna utan den här typen av konkurrens. Vi skulle inte ha en ökning av FedExCup-pengar, vi skulle inte ha en ökning i The Players till 20 miljoner dollar i år, säger Phil Mickelson.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-02-03
TournyttAsian TourBryson DeChambeauLIV Golf InvestmentsPhil MickelsonTournytt
Rulla till toppen