Dustin Johnson och Henrik Stenson får tillstånd av PGA Tour att spela Asian Tour-tävlingen Saudi International. Foto: Getty Images

Tournytt

Får spela Saudi International – men med villkor

PGA Tour ger sina spelare dispens att tävla i Saudiarabien i februari.

Text: Olof Åsgård • 2021-12-21 Uppdaterad 2021-12-21

I början av februari spelas Saudi International. Tävlingen ingick tidigare i European Tour men kommer från och med nästa år ingå i Asian Tour. Det har blivit en infekterad tävling då den är en av tio rejält ekonomiskt uppumpade tävlingar på Asian Tour i år. Den krockar också med PGA Tour-tävlingen AT&T Pebble Beach Pro-Am. 

PGA Tour och DP World Tour (tidigare European Tour) är i konflikt med Asian Tour eftersom Asientouren valt att släppa in saudifinasierade LIV Golf Investments med Greg Norman i spetsen. 

Förra veckan meddelade R&A att spelaren som vinner penningligan på Asian Tour inte längre kommer få en direktplats i The Open Championship, något som funnits sedan 2002. 

I november meddelade Asian Tour att ett stort antal PGA Tour-spelare är klara för Saudi International, däribland Henrik Stenson, Bryson DeChambeau och Dustin Johnson. Då var PGA Tour tydliga med att de ännu inte givit några spelare dispens. 

Nu meddelar de att spelarna kommer få dispens att delta men om de gör det måste de lägga in Pebble Beach-tävlingen i schemat i framtiden. 

De som spelat tävlingen under de senaste fem åren måste spela den minst en gång de kommande två åren (2023 och 2024). De som inte spelat tävlingen senaste fem åren behöver spela den två gånger under de kommande tre åren.

   

”Tourkriget”

PGA Tour: Världens största och rikaste golftour för herrar. Tävlingarna spelas primärt i USA. PGA Tour samarbetar med DP World Tour och samordnar major-, WGC- och ett par tävlingar till tillsammans.

DP World Tour: Näst största golftouren för herrar. Tävlingarna spelas primärt i Europa, Sydafrika och Mellanöstern. Samarbetar med PGA Tour.

Asian Tour: Tidigare nära samarbetspartner till DP World Tour (före detta European Tour). Nu har Asian Tour släppt in LIV Golf Investments med Greg Norman i spetsen. Det saudifinansierade bolaget kommer boosta upp tio tävlingar ekonomiskt nästa år.

Konflikten: PGA Tour och DP World Tour vill behålla sina positioner och vill inte att spelarna ska söka sig bort. LIV Golf Investments lockar med pengar och deras Asian Tour-satsning kan ses som ett första steg mot ett Super Golf League.

Super Golf League: En möjlig framtida världstour med bas i Saudiarabien.

Premier Golf League: Ett projekt som lever men för tillfället har lagts på is. Initiativtagaren är engelsmannen Andy Gardiner. Tanken är att bilda en formel 1-liknande tour med världens bästa spelare i 12 olika lag. Varje lag ska ha fyra spelare och under tävlingarna räknas scorerna från två spelare. Precis som i formel 1 skulle det vara ett individuellt mästerskap och ett lagmästerskap.  


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-12-21
TournyttAsian TourBryson DeChambeauDustin JohnsonHenrik StensonLIV Golf InvestmentsPGA TourTournytt
Scroll to Top