Världsetta. Jon Rahm är bäst i världen, enligt OWGR.

Världsranking herrar

Världsranking 2021: Rahm världsetta – bästa svenskarna

Året börjar lida mot sitt slut och på världsrankingen för herrar kommer spanjoren Jon Rahm sluta som världsetta.

Text: Olof Åsgård • 2021-12-20 Uppdaterad 2021-12-21

I år har Official world golf ranking, OWGR, rankat 390 herrtävlingar på 28 tourer, däribland 27 Nordic Golf League-tävlingar. Några mindre tävlingar kommer pressas in innan året tar slut men de kommer inte påverka toppen.  

Ju starkare startfält desto mer rankingpoäng finns det att spela om, vilket såklart gör att majortävlingar och PGA Tour-tävlingar är de som betyder mest. 

Spanjoren Jon Rahm var rankad tvåa när året började. Etta var amerikanen Dustin Johnson som hade haft ett strålande 2020. Men 2021 blev som bekant inte fullt lika framgångsrikt och Johnson föll till en tredjeplats. Rahm, med U.S. Open-segern (hans första majorseger i karriären) som säsongens höjdpunkt gick förbi och kommer vara världsetta vid årets slut.

Även Collin Morikawa klättrade förbi Johnson och är rankad tvåa bakom Rahm. Morikawa har varit stabil större delen av året. The Open-segern (andra majorsegern i karriären) plus segern i tourfinalen DP World Tour Championship samt totalvinnare i Race to Dubai tog honom från sjunde till andra plats. Morikawa hade också chansen att ta sig förbi Rahm vid en seger i Hero Challenge, där norrmannen Viktor Hovland var starkast.

Hovland vann Hero World Challenge (som officiellt inte ingår i någon tour) och en PGA Tour-seger i år (tredje i karriären). Han vann också sin första ET-titel och klättrade från 14:e till åttonde plats på världsrankingen. Norrmannen är Nordens överlägset bästa spelare för tillfället.

Alex Norén är bäste svensk på plats 69, han började året på 94:e plats. Henrik Stenson var bäste svensk på rankingen i början på året men resultaten uteblev och Stenson föll till 177:e plats. 

Henrik Norlander, som spelade OS tillsammans med Alex Norén är trea bland svenskarna. Tvåa är Alexander Björk som fick en rejäl skjuts efter sin andraplats i DP World Tour Championship. 

Bland årets största rankingdykningar hittar vi Tiger Woods. Han var 41:a i början på året men utan en enda spelad tävling så föll den 15-faldige majorvinnaren till plats 528. Jason Day var 43:a och slutar 119:e. Brendon Todd var 47:a och slutar 123:a.

*Damernas världsranking, Rolex rankings, uppdateras senare i veckan.

Svensktoppen, herrar: 

Världstoppen, herrar: 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-12-20
TournyttAlex NorénJon RahmOWGRTournyttVärldsranking
Scroll to Top