Segerleenden. Viktor Hovland med tävlingsvärden Tiger Woods. Bild: Getty Images

PGA Tour

Hovland snodde segern från kompisen Morikawa

Viktor Hovland gjorde det igen. Norrmannen tog sin fjärde seger på PGA Tour. Och hoppade upp till sjunde plats på världsrankingen.

Text: Bo Steffensen • 2021-12-06 Uppdaterad 2021-12-06

24-årige Collin Morikawa skulle avsluta en fantastisk säsong där han vunnit en WGC, The Open (hans andra majortitel), Ryder Cup, tourfinalen på Europatouren och Race to Dubai-rankingen med att vinna inbjudningstävlingen Hero World Challenge på Bahamas och gå upp som världsetta på kuppen.
Det mesta talade i alla fall för att det skulle bli så. Morikawa, säkerheten själv, ledde med fem slag inför den sista rundan.
Men så blev det inte.
Det var i stället en annan 24-åring, som också gjort kometkarriär, som tog hem årets sista tävling. En norrman som delat boende med kompisen Collin Morikawa under veckan.
Viktor Hovland tog sin fjärde seger på PGA Tour. Och hoppade upp till sjunde plats på världsrankingen.
– Jag trodde inte att en vinst skulle vara möjlig. Men den här bana är svår. Du kan göra birdies men det är lätt hänt att det blir bogeys och dubblar. Om jag fick till en bra score så visste man inte vad som kunde hända, sa Hovland som spelade tävlingen för första gången.

Fyra segrar på soliga resortbanor

Collin Morikawa, som gått runt på 68–66–64 de tre första dagarna och alltså ledde med fem slag, visade sig plötsligt mänsklig och gjorde två dubblar och en bogey på första nio. Han vände fem över par och kom så småningom in på 76 slag, fyra över, och föll därmed ner till en delad femte plats. Och stannar kvar som världstvåa bakom Jon Rahm (som inte var med denna veckan).
Det var ett gäng spelare som delade ledningen under dagen men när Viktor Hovland gjorde raka eagles på 14 och 15 och fortsatte med en birdie på 16 hade han till och med råd att avsluta bogey, bogey och ändå vinna med ett före Scottie Scheffler.
Viktor Hovland har tagit sina fyra toursegrar på soliga resortbanor. Han har två vinster på Mayakoba i Mexiko (Playa del Carmen), en i Puerto Rico och nu denna på Bahamas.
– Ja, det är inte många likheter med Norge så jag fattar det inte riktigt själv. Oftast är det svårt från tee och man måste slå bollen rakt, jag tror det har hjälpt. Men ärligt talat, gräset här är inte något som jag är van vid så jag vet inte. Av någon anledning så spelar jag bra här, sa Viktor Hovland som nu ska ta en lång julledighet hemma i Norge.Hero World Challenge ger inga Fedex Cup-poäng och en seger i tävlingen räknas inte som en officiell PGA Tour-seger. Det är bara 20 inbjudna spelare i fältet, men det är stora pengar och segraren får 48 världsrankingpoäng.
Den totala prispotten denna gång var 3,5 miljoner dollar (cirka 31,5 miljoner kronor) varav Viktor Hovland fick 1 miljon dollar (cirka 9 miljoner kronor). Jordan Spieth som slutade sist, 24 slag efter Hovland, belönades med 100 000 dollar (cirka 900 000 kronor).

Henrik Stenson (72–75–70–72) låg sist efter två varv men avancerade en placering på lördagen och lyckade sedan hålla Spieth bakom sig. De två var de enda spelarna som slutade över par totalt. Stenson +1 på 19:e plats, Spieth +6.
Båda fick också plikta två slag – för att ha slagit ut från fel tee. Hål 9 och 17 hade bytt tee med varandra sista dagen. Det uppfattade varken Stenson eller Spieth när de peggade upp på nian.

Klicka på bilden för fullständig ledartavla


Text: Bo Steffensen • 2021-12-06
TournyttBahamasCollin MorikawaHero World ChallengePGA TourTournyttViktor Hovland
Rulla till toppen