Alexander Björk gav sig själv en rejäl julklapp. Bild: Getty Images

Europatouren

Björk tvåa i tourfinalen – spelade in 7,8 miljoner

Alexander Björk slutade tvåa i tourfinalen i Dubai. Sista putten värd fyra miljoner. Världstvåan Collin Morikawa vann både tävlingen och Race to Dubai.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-21 Uppdaterad 2021-11-22

Alexander Björk fick till sin bästa tävling när det som bäst behövdes. Tourfinalen i Dubai är den penningstinnaste tävlingen under säsongen.
Inför sista ronden var Björk delad trea, två slag efter ledande Rory McIlroy.
En seger i tourfinalen belönades med 27 miljoner kronor. Den största segerchecken som finns på Europatouren, större än majortävlingar.
Ett tappat eller vunnet slag var värt flera miljoner.
Alexander Björk höll ihop spelet även sista dagen och på sista hålet stod han med en två och en halvmeters-putt för att gå upp till en delad andraplats. En putt värd drygt fyra miljoner kronor.
En delad tredjeplats skulle ge Björk 3,6 miljoner kronor i prispengar, om putten gick i skulle prischecken öka till 7,8 miljoner.
Han sänker putten.
Alexander Björk slutar tvåa, tillsammans med Matthew Fitzpatrick, och tar sig i samtidigt upp till en tolfteplats på Race to Dubai. När veckan började var han 51:a.
Åt Collin Morikawa, världstvåan som ledde Race to Dubai när veckan började, gå det inte att göra något. Morikawa spelar de sista sju hålen fem under par och slutar –18 totalt efter en felfri runda på 66 slag.
24-åringen tar en dubbel – han vinner både tourfinalen och Race to Dubai.

Alexander Björks först bogey för dagen kom på tolvan. Med två hål kvar att spela var han två slag efter ledande Morikawa, ett efter Matthew Fitzpatrick, som sitter i klubbhuset, och Rory McIlroy i bollen bakom.
I det läget såg det ut att stå mellan de två högst rankade spelarna i fältet, världsåttan McIlroy och världstvåan Morikawa.
Trodde vi.
Allting ändrar sig när Mcllroy träffar pinnen på 15 – och hamnar i bunkern. I stället för en bra birdiechans slutar det med en bogey.
Morikawa kör på utan några större misstag. Amerikanen sänker för birdie på 17, går till –16 och leder med två när han kliver upp på 18:e tee. Den där flaggträffen ser ut att stå McIlroy dyrt.
Så bränner McIlroy även 16. En för dålig wedge och treputt ger ytterligare än bogey och tåget går för McIlroy – samtidigt som dörren öppnas för Alexander Björk.
Kan Björk göra birdie, birdie de två sista hålen kan han sluta tvåa, eller till och med etta om Morikawa gör bort sig på svåra 18.
En birdie är i vilket fall värd miljoner.
Björk gör par på 17.
När han ställer sig på 18 har Collin Morikawa avslutat med ännu en birdie och säkrat segern i både tävlingen och Race to Dubai.
Alexander Björk går in på två på sista hålet, eagleputten är lång och snabb men han skaffar sig en två och en halv meters birdieputt för att ta sig upp till en delad andraplats.
Alexander Björk slutar –14 totalt och kniper den där andraplatsen. Han får dela 15,7 miljoner kronor med Matthew Fitzpatrick.

Joakim Lagergren slutar –7 totalt på en delad 27:e plats
Europatouren 2021 är färdigspelad. Men säsongsvilan blir inte lång.
Nästa vecka börjar DP World Tour 2022, i Sydafrika.

Klicka på bilden för fullständig ledartavla


Text: Bo Steffensen • 2021-11-21
TournyttAlexander BjörkCollin MorikawaDP World Tour ChampionshipRace to Dubai
Rulla till toppen