David Drysdale och frun Vicky går längs ännu en fairway. Bild: Getty Images

Europatouren

46-åringen har spelat 542 tävlingar – utan vinst

David Drysdale har varit med på Europatouren i över tjugo år och ännu inte vunnit. Han gör ett nytt försök i Dubai denna veckan.

Text: Bo Steffensen • 2021-11-09 Uppdaterad 2021-11-09

Skotten David Drysdale var nära den där efterlängtade första segern i Qatar Masters förra året – men blev snuvad på den av spanjoren Jorge Campillo. Efter ett fem hål långt särspel där saken några gånger såg klar ut för Drysdale. Men vinsten gled honom ur händerna.
David Drysdale hade först en tremetersputt för vinst på sista greenen, men missade hårfint. I stället ett högklassigt särspel där David Drysdale hade vinstläge både två och tre gånger men varje gång lyckades Campillo överleva genom att sänka putt efter putt. Några av dem rejält långa. Drysdale kunde bara skratta och gå tillbaka till 18:e tee.
På femte särspelshålet missade så Drysdale sin putt och Campillos birdie gav spanjoren segern. David Drysdale fick nöja sig med andra plats – för fjärde gången i karriären.
Inför veckans Dubai Championship är David Drysdale 123:a på Race to Dubai. De 122 bästa behåller kortet (egentligen 110 bästa men tolv av spelarna som ligger högt på rankingen räknas inte in), övriga blir i stället omrankade till nästa säsong. Det är säsongens sista tävling innan tourfinalen där endast de 50 bästa på rankingen får plats.
46-årige Drysdale, som har sin fru Vicky som caddie, har tidigare sagt i intervjuer att att hans mål är att få ett par vinster innan han lägger av.

Kompisen Bland fick sin vinst till slut


De senast säsongerna har vi fått se spelare som Lee Westwood (48), Phil Mickelson (51) och Stewart Cink (48) vinna stora tävlingar och återerövra sina karriärer.
Ett annat exempel är David Drysdales nära vän Richard Bland som tog sin första vinst på Europatouren i maj i år när han vann British Masters. 48-årige Bland gjorde det ”omöjliga” möjligt i sin 478:e tävling på touren. Han sänkte först en lång birdieputt, som rullade nära nog över hela greenen, på sista hålet för att ta sig in i särspel där han slog italienaren Guido Migliozzi.
Känslosamt så klart. Och förlösande. Efter sin seger har Richard Bland radat upp fina tävlingar och klättrat upp topp 70–80 på världsrankingen. hans bästa ranking i karriären
På presskonferensen efteråt sa Bland att han hoppade att han seger skulle ge inspiration till spelare som David Drysdale.
Drysdale som naturligtvis följde dramat.
– Jag har känt Blandy i 25 år och det var otroligt att han nu fick en vinst. Vicky och jag var nästan i tårar när vi tittade på det eftersom jag är i exakt samma läge som han var. Vi har haft väldigt lika karriärer. Vi har spelat på Europatouren i någonstans runt tjugo år, varit på kvalskolan några gånger och också varit nere på Challengetouren, sa David Drysdale i en intervju med The Scotsman som gjordes i samband med Blands vinst.

David Drysdale har spelat in runt 60 miljoner kronor under sina år på Europatouren så karriären har burit frukt även utan den där vinsten.
På torsdag peggar han upp i tävling nummer 543.
Och vem vet. Kanske är det denna veckan det händer.

Starttider, Dubai ChampionshipText: Bo Steffensen • 2021-11-09
Tournytt542David DrysdaleDubai ChampionshipEuropatourenTournytt
Rulla till toppen