media-GettyImages-1236089271

Matsuyama triumferade på hemmaplan

Avslutar med mäktig eagle för att bärga efterlängtad titel i Japan.

Text: Axel Bridal • 2021-10-24 Uppdaterad 2021-10-24

För två år sedan fick Matsuyama se sig slagen av den bästa igenom tiderna, Tiger Woods, under premiärupplagan av ZOZO Championship. I somras föll han sedan vid målsnöret och kom fyra i OS i Tokyo. Men under söndagens finalrunda av ZOZO Championship tog den japanska superstjärnan äntligen sin efterlängtade seger på hemmaplan efter en magnifik avslutning. 

Matsuyama presterade stark golf under hela dagen, men hade amerikanen Cameron Tringale hack i häl som satte press på japanen flera gånger under varvet. Inför sista hålet ledde Matsuyama med två slag och Tringale behövde minst trolla fram en eagle för att öppna dörren till ett möjligt särspel.

Matsuyama darrade dock inte när han slog ut en spoon mitt i fairway på det18:e (Hål 18, par 5, 513 meter) medan Tringale plockade fram drivern för en nödvändig aggressiv satsning. Men amerikanen tappade bollen rejält höger och hamnade i ruffen med en svår vinkel in till greenen.

Även inspelet från Tringale drogs åt höger bakom träden och med skymd sikt till flaggan. Efter det stod Matsuyama på tur. Han hade minst 220 meter till flaggan, som stod kort på green precis bakom bunkern. Med samma klubba som utslaget klippte han till och såg bollen landa precis vid hål för att sedan rulla ut några få meter. Den respektfulla publiken exploderade i ekande applåder efter att det spektakulära slaget säkrade att hemmafavoriten skulle putta för eagle och seger.

Tringale kämpade sig fram runt green men fick till slut sätta sin bogeyputt och lämna scenen åt japans hjälte.

Matsuyama lyfter därefter armarna i luften strax innan att bollen droppar i hål och vinsten är klar. Eagle på sista hålet, och -5 för dagen. Totalt vann han med imponerande fem slags marginal till Tringale som fick dela andraplatsen med Brendan Steele.

Efter den avslutande putten var det en lättad Matsuyama som adresserade sin efterlängtade vinst på hemmaplan till media. Trots att han ledde inför sista hålet så var det inte precis innan dagens nästa slag som han kunde känna att segern var säkrad.

-Andraslaget på 18, det var avgörandet, sade Matsuyama. Det är bara fantastiskt att spela framför så många fans här i japan, och att kunna spela bra glädjer mig.

– Att vinna framför de japanska fansen har varit ett mina stora mål. Jag är glad över att ha uppfyllt det. 2019 vann Tiger masters och sedan ZOZO Championship så jag är glad att jag kunde ta efter honom, konstaterade han sedan.

En annan som också lyckades avsluta på topp var Henrik Norlander. De sista fem hålen växlade svensken upp rejält genom att gå sex under par med fyra birdies, och likt Matsuyama, en eagle på 18. Norlander slutade på -2 för tävlingen och delade plats 18 med Alex Norén – som tyvärr tappade mot fältet med ett fjärde varv på ett över par.


Text: Axel Bridal • 2021-10-24
TournyttAlexander NorenCameron TringaleHenrik NorlanderHideki MatsuyamaPGA Tour
Rulla till toppen